Jaroslav Šebek: Biskup luxusu má pozastavený výkon funkce

23. říjen 2013

Již několik týdnů hýbe katolickou církví u našich německých sousedů případ biskupa Tebartze van Elsta z Limburgu. Na jeho hlavu se snesla masivní kritika za obrovské náklady na přestavbu rezidence (na základě některých informaci se mělo jednat až o 40 milionů euro, tedy více než miliardu korun, přičemž původně se odhadovaly na 5,5 milionu).

Biskup se brání tím, že se jedná o komplot od jeho oponentů a překročení rozpočtu vysvětluje třeba požadavky památkářů. Podle kritiků však peníze proudily do stavby bez jakékoliv kontroly příslušných úřadů v diecézi. Terčem nespokojenosti je navíc poměrně autoritativní forma vedení biskupství (do úřadu totiž nastoupil po liberálně orientovaném biskupovi Kamphausovi, podporujícím vnitrocírkevní dialog) i biskupův nákladný životní styl. Symbolem rozhazovačnosti se stala mimo jiné koupelnová vana, pořízená za patnáct tisíc euro.

Na Německo nebývale velká pozornost se proto upírala do Říma, kde se v pondělí setkal s limburským biskupem i papež František, jenž je na rozdíl od něj ztělesňuje neokázalost a absenci pompy a luxusu. Výsledek schůzky byl zveřejněn dnes v poledne a je poněkud šalamounsky vyjádřen, protože biskup má zatím na tři měsíce pozastavenou činnost, úřadu se prozatímně ujal generální vikář a o biskupově definitivním osudu se rozhodne poté, co budou všechna obvinění prošetřena.

Jedno z řešení však nyní navrhl generální tajemník CDU z Kohlovy éry, Heiner Geissler. Ten se domnívá, že by v rámci nápravy měl Tebartz van Elst odejít dělat pokání jako biskup někam do Afriky.

Neklid však hýbe pochopitelně především jeho domovskou diecézí, kde sílí kritika biskupova jednání i od nejbližších spolupracovníků natolik, že některá německá média otevřeně hovoří o „povstání“ proti jejich šéfovi, a je dost těžko představitelné, že by se i po uplynutí tříměsíční lhůty do čela diecéze vrátil.

Biskupův případ ve sdělovacích prostředcích přispěl k otevření mnoha dalších témat, která se v první řadě týkají způsobu života německých biskupů a způsobu kontroly nad finančními toky uvnitř katolické církve, která patří k nebohatším místním církvím světa.

Urychlené definitivní vyřešení kauzy je naprosto nezbytným předpokladem uklidnění rozbouřeného veřejného mínění. Její výsledek však bude také důkazem toho, jak vážně jsou míněna slova o obnově tváře církve a jejím návratu k hodnotám, jako jsou pokora, solidarita a skromnost, a pochopitelně důvěryhodný výkon jejího poslání a hlásání jejích ideálů.

autor: Jaroslav Šebek
Spustit audio