Jaroslav Bican: Martin Konvička si připravuje půdu pro vstup do politiky

30. červen 2015

Blok proti islámu, který vyrostl z iniciativy Islám v České republice nechceme, na tento týden svolal demonstraci s názvem Ne islámské imigraci – Vládo, zavři hranice. Martin Konvička, Jana Volfová a další svoji akci nemohli načasovat lépe.

Jejím cílem původně bylo vytvořit tlak na předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby rázně odmítl islámskou imigraci. Pokud chce namísto povinných kvót uprchlíky přijímat dobrovolně, měl by jejich výběr omezit na křesťany a ateisty.

Především ale půjde o celkové varování a mobilizaci proti islámské hrozbě. Současná situace Martinu Konvičkovi nahrává.

Nacházíme se v čase, kdy každý jednotlivý teroristický čin provedený muslimem působí jako škrtnutí sirkou v lese, který je připravený vzplát. A nezáleží na tom, že se jedná jen o zlomek všech teroristický činů nebo že třeba na silnicích umírá nesrovnatelně větší počet lidí.

Martin Konvička se naopak snaží vytvořit dojem, že muslimské nebezpečí je co největší. Na projednávání Petice proti povinným kvótám Evropské unie pro uprchlíky na půdě Petičního výboru v Poslanecké sněmovně Martin Konvička jako jeden z organizátorů petice zdůraznil, že ji podepisovali dokonce i Romové a bezdomovci.

Čtěte také

Předseda Bloku proti islámu tím dal najevo, že nebezpečí, které pro nás představuje islám, je tak strašné, že spojuje různé znesvářené skupiny a překonává včerejší konflikty mezi nimi.

Hrozba, před kterou stojíme, musí být obrovská, když dává dohromady i ty, kteří se doposud nemohli vystát, a když se na ní shodneme s někým takovým, jako jsou Romové a bezdomovci.

Doc. Martin Konvička

Jsou to ale ty samé mechanismy, jež povzbuzovaly nenávist vůči Romům, které aktuálně slouží proti muslimům, jen strach a panika jsou mnohem větší.

Podobně existuje i snaha uchopit zjitřené emoce a obavy lidí politicky a využít je při budování vlastní mocenské základny. Už nyní Martin Konvička deklaruje, že pokud Sobotkova vláda selže a bude do České republiky přijímat muslimy, bude muset, ač nerad, vstoupit do politiky.

Ve svém dopise předsedovi vlády píše, že v takovém případě by se od Bohuslava Sobotky odklonili jeho voliči a ČSSD by se propadla do politické nicoty, naopak on, Martin Konvička, se stane ještě populárnějším a Blok proti islámu by se musel přeměnit v politickou stranu.

Doslova uvádí: „Vaši voliči by se stali mými voliči.“

Není z toho nijak nadšen, přesto už teď plánuje podzimní turné po jednotlivých krajích, během kterého se chce sejít s příznivci z řad občanů i spřízněnými politiky a podpořit budování regionálních struktur Bloku proti islámu a rovněž diskusi o budoucím politickém programu.

Právě to druhé považuje za dlouhodobě důležitější než všechny demonstrace a petice.

Je zjevné, jakým směrem se Martin Konvička a jeho Blok proti islámu ubírá. Ačkoli se tváří, že o jeho vstupu do politiky rozhodne svým jednáním až předseda vlády, vše je dopředu dané. Politické ambice tohoto jihočeského entomologa se dají přehlédnout jen stěží.

Spustit audio