Jarní setkání v Hostu do domu

3. duben 2009

V prvním dubnovém týdnu hostil Český rozhlas 2 - Praha a pořad Setkání (Host do domu po 11:05 hodině) nejednu pozoruhodnou osobnost. Navštívil nás například lékař a hudebník Imran Musa Zangi a ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni Václav Rameš. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Ve středu jsme vysílali živě z Třeboně. Mezi zajímavosti tohoto města patří, kromě přírodních krás a rybníků, i místní archiv. Navštívili jsme jej v doprovodu ředitele Státního oblastního archivu v Třeboni Václava Rameše. Prošli jsme se s ním tajemnými zákoutími historických archivů a listovali starými knihami a tisky. Spolu s moderátorem Pavlem Kudrnou jsme se pokochali nejvzácnější památkou, kterou je starý Rožmberský archiv. Jak nám vysvětlil Václav Rameš, patřil kdysi Petru Vokovi z Rožmberka a zahrnuje dokumenty z období mezi XIII. a XVII. stoletím. "Jedná se o unikátní soubor archiválií, který ve střední Evropě nemá obdoby", řekl Václav Rameš. Dodal, že celý třeboňský archiv obsahuje přibližně 25 km archiválií, což představuje vzdálenost mezi Třeboní a Českými Budějovicemi.

Ona je psycholožka specializující se na krizovou intervenci a on "evangelický duchovní ve výslužbě". Paradoxně se poznali při organizování seznamovacích pobytů. "Považujeme to za náš největší úspěch", shodli se manželé Bohumila a Bohumil Baštečtí, kteří přijali pozvání Daniely Brůhové v pondělí. Náplní jejich života je podle jejich slov pomoc lidem, i když každý z nich to dělá jiným způsobem. Bohumil Baštecký, kterého si někteří posluchači pamatují z nedělních Dobrých jiter ČRo 2 - Praha, působí dnes jako pastorační pracovník v Domově pro seniory v Libici nad Cidlinou. Poslouchá staré lidi, povídá si s nimi a sdílí jejich radosti a starosti. A to je prý pro ně velikou psychickou vzpruhou. Podobná je i práce jeho ženy, která se zabývá krizovou intervencí, tedy psychologickou pomocí v mezních situacích kdy např. rodičům zemře dítě. Teď se svými kolegy pomáhá pozůstalým po tragédií, která se stala před nedávnem na Karvinsku, kde cizinec zastřelil čtyři lidi z jedné rodiny.

Muž s neobvyklou šíří činností, zálib, dovedností a talentů. Tak by se dal charakterizovat Imran Musa Zangi. Je irácko - íránského původu, narodil se v Teheránu, ale vyrůstal v Praze. Profesí je oční lékař, ale stihl se přitom věnovat krasobruslení, šermu, basketbalu i vzpírání, maluje obrazy. Jak poznamenal, "fyzická aktivita je vynikající, protože zátěž těla uvolňuje mozek". Studiu hudby se nevěnoval a sám sebe označil za "samouka barového typu". Před bezmála 30. lety začínal jako bubeník u Mikyho Volka, "Byla to velká hudební osobnost a pro mě to byly krásné časy", vzpomínal v úterním rozhovoru s Vladimírem Krocem. Později hrál s Janou Koubkovou a YoYo bandem. Dnes je vyhlášeným hráčem na perkuse, vystupuje s domovskou kapelou Monkey Bussines, v triu s Martinem Kratochvílem a Tonym Ackermanem a nahrává s dalšími kapelami.

Odlesk Nobelovy ceny za mír pro mezinárodní organizaci Lékaři bez hranic dopadá i na hosta, kterého si ve čtvrtek pozval do studia Vladimír Kroc. Olomoucký ortoped Petr Jemelík sbíral zkušenosti při léčení zraněných z Iráku, v jordánském Ammánu, v Nigerii a nejčerstvěji v pásmu Gazy. Jak řekl, dostat se k této práci "je a není těžké". "Ten vstupní pohovor není po odborné stránce příliš náročný. Naproti tomu se klade velký důraz na psychologické testy a celkový rozbor osobnosti", vysvětlil Petr Jemelík.

Do světa atlasů a map, tradičních papírových i těch novodobých, elektronických a webových nás zavedl páteční host Vít Voženílek. Vedoucí Katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, známý propagátor kartografie, přiblížil nejnovější trendy v kartografických technologiích. Dal nám nahlédnout do příprav a tvorby map a encyklopedií. Dozvěděli jsme se i o tajích a důležitosti oboru geoinformatiky nebo např. zajímavosti o historii lesnických map, která trvá více jak 150 let. S moderátorkou Zitou Senkovou hovořili o největším projektu v oblasti klimatologie za poslední půlstoletí, kterým je internetová podoba Atlasu podnebí České republiky. Ten připravili odborníci z olomoucké univerzity Palackého spolu s kolegy z Českého hydrometeorologického ústavu. Po knižní podobě atlasu, která vyšla před dvěma lety, se totiž doslova zaprášilo a tak se rozhodli pro nové zpracování atlasu, na který se těší nejen meteorologové a klimatologové, ale také experti z oborů spjatých s podnebím a závislých na rozmarech počasí - zemědělci, stavebníci ale i turisté.

Na závěr bychom se vám rádi omluvili za chybějící fotogalerii. Většina Setkání se totiž uskutečnila v regionálních studiích ČRo.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.