Japonský císař potvrdil datum své abdikace. Bude první po dvou stoletích

4. prosinec 2017

Oblíbený japonský císař Akihito 30. dubna 2019 abdikuje. Stane se tak prvním vládcem Japonska po dvou stoletích, který se svého postavení vzdá, píše server americké stanice CNN. Den po Akihitově abdikaci se stane 126. císařem „chryzantémového trůnu“ jeho syn Naruhito. Japonci jsou prý po císařově oznámení smutní. Byli hrdí, jak Akihito přetvořil zemi po druhé světové válce.

„Ujal se vlády v době, kdy Japonsko hledalo novou národní identitu, a jeho oddanost míru se stala symbolem nového vnímání země ostatním světem,“ řekl CNN jeden místní obyvatel.

Akihito svůj záměr oznámil v televizi už loni v srpnu. Jako důvod uvedl zhoršující se zdraví a vysoký věk. Japonský parlament pak letos v červnu přijal zákon, který 83letému císaři abdikaci umožňuje. Akihitův loňský projev byl teprve třetím případem od roku 1945, kdy hlava císařské rodiny oslovila lid.

Jeho otec Hirohito oznámil v rádiu konec druhé světové války a v roce 2011 vystoupil v televizi Akihito po katastrofě jaderné elektrárny Fukušima. Císař hraje jen reprezentativní roli, ale těší se velké vážnosti. Japonsko je nejstarší dědičnou monarchií na světě – trvá už čtrnáct staletí. Podle tradice je Akihito také přímým potomkem zakladatele celé dynastie, císaře Džimmua, který vládl v letech 660 až 585 před naším letopočtem.

Tradice neurozených manželek

Naposledy abdikoval císař Kókaku v roce 1817. Panovník ani odstoupit nesměl – umožnil mu to teprve letošní zvláštní zákon. Akihito má za sebou operaci srdce a léčbu rakoviny, o které se zmínil i v loňském projevu. Na trůně nahradil otce Hirohita, který je spojený s japonskou agresivní politikou první poloviny dvacátého století.

Akihito nad počínáním své země opakovaně vyjádřil lítost, a to i při návštěvě Číny v roce 1992, která byla vůbec první, jakou kdy japonský císař vykonal. Výslovně se ale neomluvil. Přesto svými gesty i chováním naznačuje, že Japonsko své tehdejší politiky lituje.

Jeho syn Naruhito otcův postoj sdílí. Říká, že na válku je třeba vzpomínat „s pokorou a správně předávat tragické zkušenosti těm, kteří historické události nezažili“. Jeho otec Akihito je výjimečný ještě v jednom ohledu – porušil tradici starou 1 500 let a v roce 1959 se oženil s Mičiko, která není ze šlechtického rodu. Jeho příkladu následoval i Naruhito. V roce 1993 si vzal za manželku Masako, která hovoří několika jazyky a pracovala jako profesionální diplomatka, uzavírá CNN.

autor: gzb
Spustit audio