Jana Matesová: Evropa musí zapomenout na to, že je třeba pomoci každému chudému

18. prosinec 2015

Stojí celosvětový nárůst ekonomické nerovnosti a zvětšování rozdílů mezi chudými a bohatými za současnou migrační krizí, která zasáhla v posledním roce Evropu?

„Je důsledkem několika faktorů a ekonomické nerovnosti také,“ řekla v pořadu Interview Plus ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance Jana Matesová.

Ta zmínila průzkum v Nigérii z roku 2005, kdy respondenti, jakkoli seznámení se západním člověkem a jeho stylem života, ze tří čtvrtin toužili po tom, vystěhovat se do vyspělých západních zemí, jenom neměli jak.

„Kdyby měli jak, tak to udělají. A to byla Nigérie, relativně bohatá země. V rozvojovém světě dnes skoro každý ví, jak vypadá a žije západní člověk,“ upozornila ekomomka.

Počet lidí, kteří jsou chudší než nejchudší člověk v Evropské unii, je více než 2.5 miliardy. „A to samozřejmě Evropská unie nemůže přijmout. Musíme zapomenout na to, že je potřeba pomoci každému chudému.“

Pro všechny státy sužované v současnosti intenzivními válečnými konflikty je až na výjimky spádovou oblastí Evropa, a žije v nich 840 milionů lidí, připomněla Matesová.

„Cestou není přijmout všechny do Evropy. Jedinou cestou je, jakkoli je to pro nás eticky těžké, znemožnit přístup. A slyšíme argumenty, že nejde chránit evropskou mořskou hranici. To je úplný nesmysl: Španělsko ji chrání velmi dobře, a je spousta kontinentů, které ji také dobře chrání.“

Podle ní je důkazem americká nebo australská politika vracení lodí s přistěhovalci.

„Původním argumentem pro zavedení této politiky nebylo, že by se pár set tisíc migrantů neintegrovalo do společnosti, ale to, že když někde ukážete dobrou vůli a velkorysost, tak ji první využijí vaši nepřátelé,“ konstatovala Jana Matesová.

Jakým problémům čelí světová ekonomika? Jakou roli v ní hraje Čína a Evropská unie? Proměňuje ji nějak aktuální migrační vlna do Evropy? Poslechněte se si celé Interview Plus s ekonomkou a bývalou zástupkyní ČR ve Světové bance Janou Matesovou.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio