Jan Volný: Zatím jsem neviděl jedinou věcnou argumentaci proti elektronické evidenci tržeb

8. prosinec 2015

Odpůrci zavedení elektronické evidence tržeb z řad podnikatelů tvrdí, že sama vláda s prosazením EET příliš nespěchá, protože jsou si hlavní strany vědomy toho, že zavádění bude velmi problematické. Teprve po spuštění se ukáže, jak je nepřátelská, namířená proti malým podnikatelům a živnostníkům. Bude docházet k potížím technickým, právním i organizačním, tvrdí kritici.

„Je eminentní zájem elektronickou evidenci tržeb (EET) velice rychle schválit a nastartovat,“ reagoval v pořadu Interview Plus místopředseda rozpočtového výboru a poslanec za hnutí ANO Jan Volný.

Ten odmítá, že by EET byla postavena proti živnostníkům. „Je to postavené ve prospěch všech obchodníků, od největších po nejmenší."

Volný je přesvědčen, že jde o srovnání podnikatelského prostředí. „Rozhodně nejde o žádnou šikanu, nebude to žádné zásadní zvětšení nákladů ani pracnosti.“

„Je to to, co celá Evropa dělá. Státy které EET ještě nemají, o jejím zřízení uvažují. Ve Švédsku mají systém už pět let a jsou spokojeni, Slovensko také přechází z evidenčních pokladen na elektronickou evidenci tržeb,“ připomněl poslanec.

Výhrady odpůrců k zavedení elektronické evidence tržeb politik nechápe. Navíc, kritici nepřináší argumenty, které by považoval za důležité.

„Neviděl jsem jedinou věcnou argumentaci proti EET. Počkejme si na tento pátek, kdy o tom budeme jednat minimálně šest hodin. Jsem zvědav, kolik věcných argumentů bude v pátek na stole,“ vyzval k akci odpůrce zavedení zákona Jan Volný.

Poslanci začnou zítra v závěrečném četní projednávat rozpočet na příští rok. Jenže vláda ale neprosadila ani několik důležitých zákonů, se kterými rozpočet počítá. Dokáže vláda prosazovat své priority? Umí vládnout? Poslechněte si celé Interview Plus s poslancem ANO Janem Volným!

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio