Jan Vávra: Úřad na ochranu úředníků

9. duben 2013

Co opravdu nelze Úřadu na ochranu osobních údajů upřít, je aktivita. Je ovšem otázkou, zda je to aktivita namířená správným směrem. Úřad, vedený bývalým člene ODS a svého času primátorem hlavního města Prahy, který se zapsal do dějin svým výrokem o tom, že situace v Praze je nadmíru výtečná, který pronesl v době, kdy v Praze kulminovala ničivá povodňová vlna, působí spíš jako úřad na ochranu úředníků před povinným zveřejňováním informací na základě zákona č. 106.

Jeho poslední rozhodnutí, kdy udělil Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze pokutu 100 000 korun, protože jeho šéfová Lenka Bradáčová zveřejnila platy zaměstnanců, spadá přesně do této kategorie. Kdo sledoval politickou kariéru Igora Němce v minulosti, ví, že jeho pohnutky jsou čistě ideologické. Věren pečlivě nastudovaným neokonzervativním poučkám je Igor Němec přesvědčen, že ochrana soukromí má vždy přednost před veřejným zájmem, kterým může být zveřejnění některých informací.

Rozhodnutí o pokutě pro Vrchní státní zastupitelství je druhým jasnějším stanoviskem úřadu ke zveřejňování platů veřejných činitelů. Dosud úřad ve svých postojích poněkud lavíroval. Připomeňme, že první jasnější stanovisko učinil Úřad o sobě samém, když na dotaz novinářů zveřejnil plat předsedy a dvou náměstků, ale další platy zaměstnanců zveřejnit odmítl. Přitom existuje rozsudek Nejvyššího správního soudu, který zcela jednoznačně konstatuje, že poskytnutí údajů i u nižších zaměstnanců úřadů je oprávněné. Takové ignorování rozhodnutí soudní moci přimělo jednoho z autorů zákona o svobodném přístupu k informacím bývalého poslance Oldřicha Kužílka dokonce k výroku, že – cituji - takovou protistátní činnost ze strany státní instituce jsme tu ještě neměli. Konec citátu.

Činnost Úřadu na ochranu osobních údajů zcela organicky zapadá do proklamované vládní politiky maximální transparentnosti státní správy. Nejen že se o odměnách ve veřejném sektoru mnoho nedovíme, naopak, zveřejnění výše odměn šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové vyšetřuje policie.

Pokud tedy chtějí vládní politici nadále pracovat na zhoršování důvěryhodnosti současné vlády, měli by povolat více takových Igorů Němců. V době zdůrazňování nutných úspor působí utajování odměn státních úředníků na zbytek populace jako červený hadr na býka. A věrohodnost politiků podle toho vypadá.

autor: Jan Vávra
Spustit audio