Jan Vávra: To sladké slovo ideologie

14. květen 2023

Všechny podrobnosti vládního balíčku, který má ozdravit veřejné finance, ještě zdaleka neznáme. Vláda se sice během tiskové konference, která trvala podobně dlouho jako pověstné Babišovy večerní tiskovky během covidu, snažila zaštítit dobrozdáním ekonomických odborníků, přesto některé nepříjemné kroky nesdělila naplno a konkrétně, přičemž zejména ministr financí srdnatě mlžil.

Je tedy otázkou, jakou má vláda šanci vysvětlit lidem potřebu zrovna takových opatření, jaká zvolila. Přijetí celého konsolidačního balíčku nejširší veřejností ztěžují dvě okolnosti, které z něho poněkud trčí.

Čtěte také

Jednou je zřetelné vítězství některých zájmových skupin, což nejpregnantněji ukazuje odlišné zdanění vína od ostatního alkoholu. To samozřejmě staví na hlavu stále opakované tvrzení, že opatření se dotknou všech stejně. Vláda sice pro tuto chvíli přestala kázat pravicovou teorii o škodlivosti přerozdělování, ale z i letmého výčtu navrhovaných opatření je zřejmé, že se konsolidační balíček ani zdaleka nedotkne všech stejně.

Sociolog Daniel Prokop již vysvětloval na Twitteru, že například navýšení odvodu sociálního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné je disproporční a postihne hlavně ty nízkopříjmové živnostníky. „Minimální odvod pro OSVČ bude 29 procent z vyměřovacího základu, což zatíží mnohem víc nízkopříjmové OSVČ a vysokopříjmových se dotkne minimálně,“ napsal.

Čtěte také

Druhým problémem vládního balíčku je přetrvávající ideologický pohled. Vláda – lépe řečeno ODS, která je nejsilnější stranou koalice – sice opustila nejotřepanější pravicová dogmata, když nakonec akceptovala věci, které jsou ve vyspělé Evropě normální, ale které byly ještě nedávno ideologicky nepřijatelné. Jde třeba o zvýšení daně z nemovitosti nebo snížení DPH na potraviny. Ovšem ideologických brýlí se zcela nezbavila.

Přes neustále odvolávání se na experty neposlechla hlavní doporučení NERVu, tedy zvýšení daní fyzických osob, aby se alespoň částečně nahradil výpadek po zrušení superhrubé mzdy. Drobné snížení pásma pro progresi ze čtyřnásobku na trojnásobek bude mít podle ekonomů zanedbatelný přínos a progresivní zdanění osob s nejvyššími příjmy je tedy víceméně symbolické.

Začít u sebe

Čtěte také

Má-li vláda v následujících dnech a týdnech přesvědčit většinu veřejnosti, že úspory jsou nutné a že je pocítí všichni spravedlivě, měla by začít u sebe, a především férově přiznat, že špatný stav státního rozpočtu a rychlé zadlužování země není dědictvím „populisticko-socialistických vlád“, jak tvrdil na tiskové konferenci premiér Fiala, ale je důsledkem spolupráce ODS – jejímž předsedou Petr Fiala v té době již byl – s Andrejem Babišem a Tomio Okamurou v minulém volebním období.

Chce-li Petr Fiala skutečně přesvědčit občany, že si musíme všichni svorně utáhnout opasky, měl by se přestat schovávat za ekonomickými experty i ostatními členy vlády, opustit ideologická klišé, kterým většina společnosti stejně nevěří, a měl by se otevřeně přihlásit ke svému podílu na narůstajícím deficitu státních financí.

Jan Vávra

Na faktickém stavu věcí to samozřejmě nic nezmění, ale získá tím větší osobní věrohodnost a bude tak mít určitou šanci, že mu nakonec uvěří i ti, kterých se vládní konsolidační balíček dotkne nejvíce.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio