Jan Vávra: Rozpor v ODS nebo konec pravicové koalice v Praze?

25. duben 2013

Rezignace dvou významných členů pražské ODS na místo v pražském zastupitelstvu je nejviditelnějším projevem napětí, které panuje na pražském magistrátu.

Poslanec a bývalý předseda pražské ODS Boris Šťastný i starosta Prahy 10 Milan Richter patří již dlouho ke kritikům primátora a předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody. Oba nesouhlasili již s primátorem tajně vyjednanou koalicí s TOP 09. Spory jejich křídla se skupinou zastupitelů věrných primátorovi se postupně dále vyostřovaly.

Kritici vyčítají primátorovi řadu věcí, ve kterých se většinou shodují s opozicí. Jde o hospodaření Dopravního podniku, předražené platby za právní služby vybrané bez výběrového řízení a nejnověji i placení pozitivního zpravodajství v televizi Nova a televizi Metropol. Za smlouvu s televizí Nova za zhruba 15 milionů korun má stát primátorův asistent Marek Hanč, kterého Boris Šťastný označil za nástupce dnes již legendárního podnikatele Romana Janouška.

Primátor Svoboda ovšem nemá problémy jen uvnitř vlastní ODS, nýbrž především se svým koaličním partnerem. Po úterním jednání rady, kdy ODS nepodpořila plán TOP 09 na reorganizaci magistrátu, její klub zvažuje, že opustí koalici. Další spor pak otevřela sama ODS, kdy zahájila další dohodovací řízení ohledně parkovacích zón, jejichž zavedení rada minulý týden odložila. Obě strany přitom už jedno smírčí řízení ke sporným otázkám vedou. Jde v něm zejména o financování Dopravního podniku, a také stavbu a splacení dluhu za tunel Blanka.

Rozhádané strany ale paradoxně stmeluje policejní obvinění kvůli zakázce v kauze Opencard. Protikorupční policie radní viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Shodou okolností právě dnes státní žalobkyně ustanovila opatrovníka, který má kvůli obvinění radních hájit zájmy Prahy. Rada s rozhodnutím žalobkyně nesouhlasí a podá stížnost.

O vážnosti situace svědčí i to, že primátor kvůli tomu ve středu jednal s premiérem Nečasem. Rozpad koalice by zcela jistě znamenal politický konec primátora Svobody. TOP 09 může na jeho konci samozřejmě vydělat. Jedinou variantou, kterou dosud pražští zastupitelé nevyzkoušeli, je spolupráce TOP 09 s ČSSD. Ta není – vzhledem k pravděpodobným výsledkům příštích voleb a touze TOP 09 podílet se i potom na moci – tak nepravděpodobná, jak by se mohlo zdát. V úvahu ale – spíše než otevřená koalice – přichází spíše tichá podpora menšinové rady TOP 09 ze strany ČSSD.

Stejně tak ale je možné, že se TOP 09 pouze snaží vyvolat co největší pnutí v ODS a tím ji ještě více oslabit. K tomu používá stejnou taktiku jako její předseda, který již mnohokrát vyhrožoval odchodem, ale nikdy z toho nic nebylo. Primátora Svobodu čeká v každém případě nesnadné období.

autor: Jan Vávra
Spustit audio