Jan Vávra: Proč jsou tak oblíbené elektronické karty

2. květen 2013

Skoro by se chtělo říct, že Češi jsou – aspoň mezi postkomunistickými zeměmi – průkopníci v zavádění moderních IT technologií do státní správy. V poslední době jsme mohli zaznamenat několik pokusů zavést elektronické karty nebo knížky.

Problémem ovšem je, že všechny tyto pokusy skončily se značnými problémy, které stály veřejné rozpočty obrovské částky, ačkoli na počátku byla vzletná slova o zdokonalení služeb, zjednodušení různých postupů a samozřejmě o úsporách, které nový projekt přinese. S kartami – tedy těmi elektronickými – nám to opravdu nějak nejde.

Asi nejznámější elektronickou kartou u nás je pražská Opencard. V jejím případě nebyla hlavní otázka po jejím smyslu, ovšem problémem byla a zůstává realizace – tedy předražená výroba, nevypověditelné smlouvy, podivný a často protizákonný postup při zadávání zakázek a samozřejmě firmy s neprůhlednou majetkovou strukturou. Další známou elektronickou kartou – dokonce knížkou – byl projekt IZIP. Zde existovaly silné pochybnosti od samého počátku, přesto v něm VZP bez jakéhokoli efektu utopila přes 2 miliardy korun.

Pokud jde o nejaktuálnější problém s takzvanou sociální kartou, která měla sloužit k výplatám všech sociálních dávek, zde panovaly značné pochybnosti o smyslu celého projektu od samého počátku. Protestovali odbory, opozice, zdravotně postižení, ombudsman. Ministerstvo sice nedokázalo nikoho o potřebnosti sKarty přesvědčit, přesto trvalo na svém, že sKarta být musí. Když ne v původní podobě, tak v nějaké jiné, kterou pro ni vymyslíme.

Elektronické karty mají prostě tuhý kořínek. I když je již zřejmá nesmyslnost a nevýhodnost vynaložené investice, vždy se najde dost důvodů, proč v projektu pokračovat. Oblíbená je hrozba arbitrážemi, které by mohli smluvní partneři - povětšinou společnosti s nejasnou majetkovou strukturou - vyvolat.

Je samozřejmě otázkou, proč idea sKarty vůbec vznikla. Máme sice oficiální vysvětlení ministerstva práce a sociálních věcí o potřebě zamezit zneužívání dávek, po zkušenostech s jinými elektronickými kartami je na místě otázka, zda nešlo jen o potřebu několika lidí na ministerstvu, zadat si také svojí obří IT zakázku. V souvislosti s policejním stíháním nejde o zcela nepravděpodobnou verzi. Prostě elektronické karty - a IT technologie obecně - jsou perspektivními odvětvími. Ovšem především pro státní zaměstnance.

autor: Jan Vávra
Spustit audio