Jan Vávra: Příliš krátký výslech nové paní Nečasové

24. září 2013

Jednou ze skutečných událostí dnešního dne byl výslech někdejší šéfky sekretariátu bývalého premiéra Petra Nečase Jana Nagyové na policii. Je obviněná z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a ze zneužití vojenského zpravodajství, s jehož pomocí sledovala Nečasovu bývalou manželku. Výsledek ovšem mohl potěšit pouze bulvární novináře.

Policie a potažmo i veřejnost se dozvěděla jen to, že paní Nagyová se skutečně během tohoto víkendu provdala za svého bývalého šéfa a jmenuje se tedy Nečasová. Vypovídat odmítla, protože se podle svého advokáta nyní na výpověď necítí. Chce si údajně utřídit myšlenky. Podle advokáta Eduarda Bruny se však s policisty dohodli na tom, že v budoucnosti vypovídat bude.

Dojemná scéna u policejní služebny zcela zapadá do barvotiskového příběhu o ambiciózní sekretářce, která se tak dlouho jako lvice bila za svého milovaného šéfa, až mu svými neřízenými aktivitami zničila kariéru. Příběh o slabošském premiérovi a o energické ženě, která se znala se všemi a byla schopna vše zařídit, navíc dokumentuje úpadek, do kterého dospěla naše politika. Jestliže dřívější političtí vůdci vyvolávali protesty, hlasitě projevovaný nesouhlas nebo i nenávist, poslední vládní garnitura je většině populace již jen k smíchu.

Celá kauza – byť vypadá jako vystřižené z čtení pro ženy – musí být samozřejmě se všemi důsledky vyšetřena. Zatím se jeví jako nesporné pouze zneužívání vojenského zpravodajství, což je v podstatě vedlejší produkt policejního pátrání, které původně mířilo k úplně jiným trestným činům. Zároveň jde o jakési soukromé drama rodiny Nečasových, byť zčásti hrazené z peněz daňových poplatníků.

Kauza uplácení bývalých poslanců byla značně zproblematizována kontroverzním zásahem Nejvyššího soudu a bude se zřejmě obtížněji dokazovat. Bohužel zatím zcela stranou zůstává ta část, kvůli které se policie a státní zastupitelství podle všeho pustily do tohoto pro nás dosud nevídaného vyšetřování – tedy propojení politiků s organizovaným tunelováním veřejných financí. To je také společensky zdaleka nejnebezpečnější problém.

Prezident Zeman, který se do vyšetřování poněkud aktivisticky vložil, sice signalizoval brzký a významný posun, dočkali jsme se i výslechu jednoho z hlavních kmotrů, ale zatím – zejména ve srovnání s původním nasazením – působí postup vyšetřování spíše rozpačitě. Musíme tedy jen doufat, že vyšetřování případu nové paní Nečasové neskončí podobným stylem, jakým skončila politická kariéra jejího manžela. Tedy že se nestane vděčným objektem terčem lidové tvořivosti a terčem nespočetných vtipů. To by byl velmi smutný výsledek tak závažného podezření.

autor: Jan Vávra
Spustit audio