Jan Vávra: Pecina hraje o vliv na policii

10. prosinec 2013

Již od revolučních dob se naší politickou scénou jako červená nit vine urputná snaha kontrolovat ministerstvo vnitra a policii. Bohužel některé policejní útvary i někteří policisté šli této politické objednávce vstříc a čile s výsledky své práce obchodovali. Novou kvalitu vnesl do těchto obchodů Vít Bárta, který – jako správný mafián – na použití odposlechů a kompromitující materiálů postavil svoji strategii získání politického vlivu.

Podařilo se mu dostat pod kontrolu ministerstvo vnitra a následně i policii, když ve velice podivném výběrovém řízení instaloval na místo policejního prezidenta svého člověka, plukovníka Lesyyho.

Naštěstí si po nějaké době ODS a TOP 09 uvědomily nebezpečí, pramenící z Víta Bárty. Jedním z mála – možná jediným - kladným počinem Nečasovy vlády pak bylo to, že nakonec nechala obsadit vnitro, policii a státní zastupitelství kvalitnějšími lidmi a nechala policii a státní zástupce pracovat. Zásluhou Jana Kubiceho bylo zrušeno nařízení Ivana Langera, že policisté musí hlásit nahoru všechny případy, které se týkají politiků a výše postavených lidí.

Kubice se také dlouho pokoušel odvolat jinak téměř neodvolatelného policejního prezidenta, což se mu nakonec poněkud děravou – jak se nyní ukázalo – právní konstrukcí podařilo. Lessy se ovšem bránil a soudy mu daly za pravdu. Je těžko určit, kdo měl v tomto sporu pravdu. Nejasné právní situace využil nový – byť poněkud rychlokvašený - odborník na bezpečnostní otázky Pecina, který se rozhodl neakceptovat stanovisko své poradní komise a zahájil okamžitě tažení na odstranění stávajícího policejního prezidenta. Použil k tomu posudek Ústavu státu a práva Akademie věd, kteroužto instituci používají politici vždy, když potřebují zdůvodnit nezdůvodnitelné. Zajímavé je, že současně požadoval, aby policejní prezident provedl personální změny v klíčových útvarech.

Z toho, že náš nejvyšší odborník Miloš Zeman vyjádřil opačný názor a vyzval svého ministra v demisi ke zdrženlivosti, lze usuzovat, že Martin Pecina hraje vlastní hru, jejíž cílem je zřejmě dosazení vlastních lidí na klíčová místa v policii a tím pádem udržení vlivu i poté, kdy se tato vláda odborníků konečně poroučí. Pokud bude Lessy vládou instalován do pozice policejního prezidenta, bude velice obtížně odvolatelný. Vít Bárta, se kterým má podle informací z tisku Martin Pecina velmi dobré vztahy, si může jen mnout ruce. Staré pořádky se zase vrátí.

Jinou věcí je, že Českou republiku posunují tyto hrátky o kontrolu nad policií hodně daleko od civilizovaného světa, kam sebe tak rádi sami zařazujeme.

autor: Jan Vávra
Spustit audio