Jan Vávra: Kdo se chce více dohodnout – ČSSD nebo ANO?

19. listopad 2013

Dosavadní průběh jednání mezi ČSSD a hnutím ANO o vytvoření vlády dává tušit, že s příchodem závažných témat, jakými jsou bezesporu peníze, tahá ČSSD za kratší konec provazu.

Vzájemné rozhovory se po vzletných a všeobecných proklamacích, případně po shodných prohlášeních o tom, která dědictví pravicových vlád hodlají obě strany zrušit, dostala na tenký led financování předvolebních slibů a hned se objevily rozpory.

Největším oříškem je otázka zvyšování daní, a to jak progresivního zdanění fyzických osob, tak zavedení speciální sektorové daně pro firmy z bankovnictví, energetiky a telekomunikací, se kterým přišla ČSSD. Hnutí ANO – zcela v souladu s podnikatelskými zájmy svého zakladatele a faktického majitele – odmítá obojí. Přitom ale trvá na snížení nižší sazby DPH z 15 na 10 %. Na námitku, kde na to všechno vzít, odpovídá člen expertního týmu ANO pro finance Jaroslav Faltýnek – původní profesí agronom – že stát by měl šetřit a lépe vybírat daně, což v případě výběru DPH může činit 6 miliard. Ovšem ČSSD namítá, že snížení dolní sazby DPH bude znamenat mínus 40 miliard.

Další ještě neurčitější nápad ANO představuje návrh na 10% snížení provozních výdajů všech resortů, které by se nedotklo platů státních zaměstnanců a investic. O tom je sociální demokracie ochotna se bavit. Zda to všechno bude stačit na splnění aspoň části předvolebních slibů ČSSD, včetně například slíbené vyšší valorizace penzí o celou inflaci, je více než sporné. Narovnání důchodů by podle propočtů ČSSD stálo asi 8 miliard.

Opět se ukazuje, jak mlhavé jsou plány ANO a jak jednostranné je jejich překotné dopracovávání. Ze všeho nejdůležitější jsou podnikatelské zájmy pana majitele. Hlas takzvaných osobností, které spojily s hnutím své jméno a tvář, zatím slyšet není a vše řeší Andrej Babiš spolu se svými zaměstnanci. Aspoň si můžeme představit, jak bude vypadat řízení státu.

Problémem ČSSD je, že Bohuslav Sobotka se musí dohodnout. Mnoho variant na sestavení vlády bez Andreje Babiše nemá. A vládu sestavit musí, jinak v politice končí. Proto ČSSD ustupuje ze svých představ. Andrej Babiš – jakkoli by také rád vládl – na krachu této koalice zdaleka tolik neprodělá a bude se moci účastnit dalších pokusů. Podle toho se také chová.

O vědomí své síly svědčí i to, že ANO již oznamuje dvouleté moratorium na zvyšování daní jako hotovou věc, což sociální demokracie chabě rozporuje. Zřejmě to tedy dopadne tak, že se sporné otázky vytěsní a odloží na pozdější dobu. To umožní oběma stranám tvrdit, že ze svých slibů nijak neustoupily. Jak dlouho ale bude taková koalice reálně fungovat, je úplně jiná otázka.

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.