Jan Vávra: Kdo chvíli stál, již stojí opodál…

31. říjen 2013

Totálně zpackaný pokus o odstavení Bohuslava Sobotky je následován podobně polovičatým Sobotkovým protiúderem. Pokud se chtěl předseda ČSSD zbavit svého konkurenta, musel by to udělat rychle. Znamenalo by hrát trochu vabank, ale to jinak nejde. Kdyby předseda využil šoku z provalení Haškovy lži, mohl se opřít o to, čemu se v médiích říká rozhořčení členské základny, rychle svolat ústřední výbor a spiklence odstranit.

Jeho výhodou je i to, že prezident musel pochopit, že z této jeho party spiklenců těžko splní své plány a hodil je přes palubu. Tím že Bohuslav Sobotka svolal výbor až na příští týden, daroval svým protivníkům čas na zakopání se na pozicích. Výsledkem bude jen další kompromis a vzájemné vyvažování, které učiní sociální demokracii ještě méně akceschopnou.

ČSSD doplácí na to, že nebyla schopna vygenerovat skutečnou osobnost, jako je třeba na Slovensku Fico, ať si o něm myslíme, co chceme. Místo toho nechala ve svém čele dva lidsky nedospělé politické technokraty. Ačkoli se někteří - konspiračními teoriemi posedlí komentátoři - domnívají, že v pozadí jsou ohromné podnikatelské zájmy, podle zpráv z kuloárů hašteření předsedy a prvního místopředsedy připomíná strkanice malých kluků na pískovišti. Netroufám si tvrdit, která z variant je ale horší.

Nejistota, kdo v ČSSD vlastně rozhoduje a kolika poslanci která skupina disponuje, může sociální demokracii velice rychle postavit na druhou kolej. Političtí úředníci v čele ČSSD by si měli uvědomit, že doba se změnila a pryč jsou časy, kdy se domlouvali s jen podobně ustrojenými protivníky. Nyní je ve sněmovně řada stran dychtících po moci – byť tvrdí opak - a minimálně jedna se díky svému šéfovi může stát skutečnou štikou v rybníce. Ostatně řada okolností naznačuje, že Andrej Babiš přebírá iniciativu a že to může být on, kdo bude určovat způsob a průběh povolebního vyjednávání. Jeho nespornou výhodou je rychlost rozhodování a akceschopnost strany jednoho muže, v čemž mu rozhádaná a vnitřními válkami rozvrácená parta z Lidového domu nemůže konkurovat.

Prezident Zeman sice nedosáhl svého cíle, kterým byla likvidace Sobotky, ale v zásadě je velice splnění alternativního plánu, aniž by pro to cokoli udělal. Rozhádanost ČSSD a existence sedmi stran ve sněmovně vytvářejí ideální prostředí, ve kterém bude moci zvyšovat svůj vliv na ustavení vlády. I on by si ale měl uvědomit, že mu v osobě Andreje Babiše vyrostla jiná figura, než jaké zná ze sociální demokracie nebo ostatních stran. Poziční hra Andreje Babiše s prezidentem tak může vyústit ve splnění Babišova plánu na příští předčasné volby, o kterých je přesvědčen, že je vyhraje. To samozřejmě není úplně jisté. Jisté ale je, že by se pak zavřela voda nad sociální demokracií.

autor: Jan Vávra
Spustit audio