Jan Vávra: Kardinál na olympiádě

7. únor 2014

Zatímco Miloš Zeman jednal dnes v Soči postupně s prezidenty Číny, Ázerbájžánu a Tadžikistánu, pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který do Soči přicestoval s prezidentem, sloužil v 10 hodin v římskokatolickém kostele svatých Šimona a Judy bohoslužbu pro účastníky her v angličtině. Večer se s prezidentem Zemanem zúčastní recepce, kterou pořádá ruský prezident Putin a pak se podívá na slavnostní zahájení her.

Je samozřejmě otázkou, proč cítí hlava domácí katolické církve potřebu zúčastnit se podniku, který řada nejvýznamnějších světových i evropských politiků bojkotuje především z důvodu nedodržování lidských práv v Rusku. Podle interních informací z arcibiskupství ovšem kardinála Duku nejvíce lákala právě možnost setkat se s ruským prezidentem Putinem. Nad touto motivací se sluší trochu zamyslet.

Kardinál chce samozřejmě využít mimořádně sledované události a dostat se do hledáčků kamer. Ostatně jeho pravidelná spolupráce s řadou bulvárních médií svědčí o tom, že usilovně pracuje na zlepšení mediálního obrazu, bohužel více svého, než obrazu celé katolické církve. Případný výklad nejdůležitějších problémů současného světa z pohledu křesťanství pak zůstává zcela mimo jeho zájem.

Rusko ovšem není demokratickou zemí a lidská práva pravidelně porušuje. Nejde jenom o aktuální zákaz homosexuality. Olympiáda se koná na území Kavkazu, kde ruská armáda povraždila skoro 100 tisíc vlastních občanů v Čečensku a kde pomáhá anektovat území svobodné Gruzie. Vzhledem k muslimské víře původních obyvatel, z nichž většina žije v exilu – především v Turecku - není také úplně taktní sloužit v Soči katolickou bohoslužbu.

Odpůrci bojkotu her hovoří o jejich politizaci, ovšem hry jsou zpolitizovány v prvé řadě ruskou propagandou, protože je Putin zneužívá k oslavě vlastního režimu, stejně jako to dělaly diktátorské režimy od Hitlera po Brežněva. Příslušníci národa, kteří tyto režimy zažili na vlastní kůži, by to mohli vnímat citlivěji, o čemž svědčí třeba neúčast polského prezidenta. Účast našich politiků by měla smysl, pokud by dali Putinovi najevo, že s potlačováním lidských práv nesouhlasíme. Ale k tomu se ani jeden z nich evidentně nechystá.

Chce-li pan kardinál pro sportovce něco udělat, neměl by k oslavě Putinova režimu přispívat. A chce-li něco udělat pro popularizaci víry a církve, stačí se podívat, jak se chová hlava celé katolické církve. Papež František by se určitě do náruče mocných tohoto světa tak nehnal.

autor: Jan Vávra
Spustit audio