Jan Vávra: Jaká je budoucnost populismu v Čechách?

4. únor 2023

Nemalá část společnosti byla po vítězství Petra Pavla přesvědčena, že pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. Premiér Fiala dokonce označil Babišovu prohru za začátek jeho konce. Je ale otázkou, zda přání není otcem myšlenky. Poražený kandidát se svým týmem v kampani předvedl mnohem drsnější způsoby manipulace veřejného mínění, než na jaké jsme byli zvyklí, čímž posunul populismus na novou úroveň.

Čtěte také

Babišovi marketéři běžně nepoužívali jen dezinformace, ale vyložené lži, kterými se snažili vyvolat strach. Ten kompenzovali prokazatelně nesplnitelnými sliby. Je sice pravdou, že více než polovina společnosti populistickou kampaň odmítla a demonstrovala své rozhořčení rekordní volební účastí, ale téměř dva a půl milionu voličů se nechalo Andrejem Babiše a jeho marketingovými odborníky přesvědčit, že mír je válka a demokracie je totalita.

Babiš ovšem neovládl jen mysl svých příznivců, ale zcela zlikvidoval racionální veřejnou diskusi. Veřejný prostor ovládlo rozhořčení nad přívalem lží a manipulací, hledání odpovědi, jak se jim bránit ale i fascinace Babišovým specifickým charismatem, efektivním marketingem i jeho bohatstvím.

Čtěte také

Na střízlivou reflexi nebyl čas ani prostor. Nakonec zástupci demokratického tábora přišli s interpretací, že ve volbě prezidenta jde o boj dobra se zlem, což byla jen převrácená strana Babišovy interpretace prezidentské volby jako boje za mír.

Přívalem lží a dezinformací paralyzoval Babiš i média. Jak poznamenal jeden komentář, na jeho projevy a jejich účinky by se dal aplikovat stejný aforismus, který platil na veřejná tažení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa: Média ho brala doslova, ale ne vážně. Zato jeho stoupenci ho brali vážně, ale ne doslova.

Alternativní realita a jak se s ní vypořádat?

Pro budoucí atraktivitu populismu je nejvýznamnější, že se Babišovi vodopádem lží, alternativních pravd a manipulací podařilo vytvořit v myslích skoro dvou a půl milionu Čechů převrácenou, temnou a neutěšenou alternativu naší současné reality. Lidé, kteří mu uvěřili, žijí opravdu v jiném světě, než ve kterém žije zbytek společnosti.

Čtěte také

S touto alternativní verzí skutečnosti se teď budou muset vyrovnat jak naši politici nebo novináři, tak i celá společnost. Media budou muset změnit svůj přístup k populistům a připustit – jak správně upozorňuje Václav Štětka – že hodnoty jako vyváženost nebo neutralita, které byly dosud synonymem novinářské profesionality, bude nutné ve věku populismu nahradit spíše principy jako faktická přesnost, férovost, pravdivost a transparentnost.

Babiš si k sobě pomohl vyvolat odpor

K populistovi, který chrlí lži a manipulace, nelze přistupovat jako k politikovi, který respektuje pravidla. Tak jako se ve Spojených státech museli vypořádat s rozšířenou a obtížně vyvratitelnou lží o zfalšovaných volbách, tak se my budeme muset vypořádat se lží o nové totalitě.

Zatím jsme tedy domácí populismus neporazili. Na druhou stranu Andrej Babiš použitím brutálních metod mediální komunikace vyvolal alespoň v aktivní části populace odpor, který jeho porážka ještě posílila.

Jan Vávra

Všeobecné rozhořčení by tak mohlo populismus postupně vytlačovat na okraj společnosti. Záležet bude na celkové atmosféře a na schopnosti udržet racionální charakter společenské debaty. Na příkladu Spojených států a Donalda Trumpa můžeme pozorovat, že to není jednoduché, ale ani nemožné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.