Jan Vávra: Jak rychlé bude sestavení vlády?

17. prosinec 2013

Jak se dalo očekávat, jednání o sestavení nové koaliční vlády se zaseklo nikoli na debatě o programu, která proběhla celkem hladce, ale na obsazování ministerských postů. To ukazuje, co je pro vedení stran skutečně důležité. Nabízí se srovnání s jednáním o koalici v sousedním Německu, kde se programovým otázkám věnovala přece jen trochu větší pozornost než rozdělení míst ve vládě.

Ale předsedové stran se nakonec téměř jistě domluví. Moc jiných možností nemají, takže i tak dominantní osobnost, jakou majitel největšího potravinářského komplexu, který je zvyklý, že mu nikoho neodporuje, bude muset požadavky lidovců skousnout. Varianta s lidoveckou podporou menšinové vlády, či jakékoli spojení s Okamurou jsou projekty odsouzené k velmi krátké existenci.

KDU, která se stále potýká s pověstí strany, která chce být ve vládě za každou cenu, neprovedla úplně taktický manévr a její snaha vyvzdorovat si na poslední chvíli ministerstvo zemědělství plus dva další posty ve vládě může být veřejností interpretována právě jako pokračování směru, od kterého se lidovci tak snaží odstřihnout. Pokud by situaci vyhrotili již dříve kvůli nějakému programovému bodu, vypadalo by to daleko lépe. Hnutí Ano svůj útok na ministerstvo financí načasovalo mnohem lépe.

Vítězem vyjednávání je určitě Andrej Babiš, který se chová stejně jako při obchodním jednání a využívá situace, kdy Bohuslav Sobotka potřebuje rychle sestavit vládu. Program nové vládní koalice zatím odpovídá více předvolebním slibům Babišem najaté marketinkové agentury, než reálným možnostem politických stran. Pokud bude koalice své sliby chtít financovat jen z lepšího výběru daní nebo z úspor na ministerstvech, musí počítat s nejistým výsledkem. Zlepšit výběr daní, což by bylo samozřejmě více než žádoucí, bude trvat dost dlouho. Pokud jde o úspory, budou noví ministři, až se na svých úřadech zabydlí, vystaveni tvrdé zkoušce, která prověří jejich šetřící uvědomění.

Vyhazovat úředníky asi nikdo nebude chtít. Ve všech resortech se dá jistě šetřit na externích výdajích, například platbách za marketink, právní služby a různé poradenství, lze ale pochybovat, zde se ministři těchto peněz, které mohou sloužit třeba k budování jejich pozitivního obrazu, budou chtít vzdát. Jak již ukazují první zkušenosti, noví poslanci, kteří předtím tvrdili, že nejsou jako politici a makají, si dokázali rychle osvojit zavedenou praxi.

Jakkoli šéfové stran chtějí novou vládu sestavit rychle, prezident již mírní jejich nadšení, když avizuje, že chce nejdřív jednat s každým zvlášť a pak ještě se všemi dohromady. Navíc, pokud mu Bohuslav Sobotka navrhne některého z jeho zvláštních oblíbenců - jako třeba Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dienstbiera - tak se jmenování nové vlády může ještě pořádně protáhnout.

autor: Jan Vávra
Spustit audio