Jan Vávra: Česká justice bojuje s poslaneckou imunitou

27. srpen 2013

České soudnictví se od roku 1989 potýká se dvěma zásadními problémy. Prvním je neúměrná délka projednávání většiny případů, druhým pak absolutní nepředvídatelnost rozhodování. Velice často se totiž stává, že dva soudy vydají o stejné věci dvě naprosto protichůdná rozhodnutí. Jestliže se rychlost rozhodování našich soudců po několikaletém tlaku trochu zvýšila, odlišné posuzování víceméně zůstalo.

Jeden z posledních případů tohoto druhu se týkal kauzy poslanců Věcí veřejných Bárty a Škárky, které nejdříve Obvodní soud odsoudil za podplácení a podvod k podmíněnému a nepodmíněnému trestu, aby je vzápětí Městský soud zcela osvobodil. Protože se jednalo o potrestání - nebo nepotrestání - politiků a tedy i mediálně velice sledovaný proces, odpovídala tomu - po tak rozdílném pohledu na spravedlnost - i míra zmatení veřejnosti.

Tím problémy našich soudců s mocnými tohoto světa ale neskončily. V červenci tohoto roku zastavil Nejvyšší soud stíhání tři bývalých poslanců – přesněji je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení - které před tím jiný soud poslal za korupci do vazby. Soudci Nejvyššího soudu se opírali o extenzivní výklad poslanecké imunity, podle kterého je vlastně každé jednání v Poslanecké sněmovně možné pokládat za projev, který je chráněný imunitou. Rozhodnutí Nejvyššího soudu vyvolalo nesouhlasné komentáře řady právníků a vyvolala značné veřejné rozhořčení, které korunoval prezident republiky svým prohlášením o tom, že přestal důvěřovat Nejvyššímu soudu.

Nyní se schyluje k dalšímu dějství, když se státní zástupci z vrchního státního zastupitelství v Olomouci obrátili na Nejvyšší soud, aby rozhodl, zda se na bývalé poslance skutečně vztahuje imunita, když se – jak žalobci dokazují – údajného jednání za hranou zákona dopouštěli mimo budovu Poslanecké sněmovny, konkrétně v hotelích, restauracích nebo na Úřadu vlády. Bude samozřejmě zajímavé sledovat, jak se s tímto problémem soudci Nejvyššího soudu poperou.

Není ovšem třeba pochybovat o tom, že jasné a přesné vymezení toho, na jaké jednání poslanců a senátorů se vztahuje imunita a na jaké již ne, je po všech rozdílných rozhodnutích mimořádně důležité. Protichůdné výroky soudů totiž vyvolávají pochybnosti o tom, zda je naše justice skutečně nezávislá, nebo zda jde - pokud jde třeba o stabilitu vlády - její nezávislost stranou, jak kdysi hlásal dnes již legendární místopředseda Nejvyššího soudu.

Ve hře je v tuto chvíli skutečně hodně. Jde o důvěru veřejnosti ve spravedlnost, v její jasná, všem srozumitelná a všemi akceptovaná pravidla. Jde o důvěru ve schopnost justice zajistit spravedlnost pro všechny. Míč je teď skutečně na straně Nejvyššího soudu.

autor: Jan Vávra
Spustit audio