Jan Vávra: Bude stačit minimax?

19. září 2013

Je jistě záslužné, že prezident se snaží hasit – byť jen minimaxem, jak sám tvrdí – problémy s čerpáním evropských fondů. Neschopnost České republiky využít finančních prostředků, které nám Evropská unie nabízí, je trestuhodná a zaslouží si, aby jí bylo ze strany médií a tedy i veřejnosti věnována daleko větší pozornost.

Odpovědnost padá na politiky všech stran, které se podílely jak na ústřední vládě, tak na řízení jednotlivých krajů. To je pravděpodobně důvodem, proč se nikdo k řešení tohoto problému nemá a proč se nikdo nechce tohoto tématu chopit.

Důvodů je samozřejmě více. Tím nejdůležitějším je pravděpodobně tolikrát zmiňovaný zvyk našich politiků zacházet s veřejnými prostředky jako s vlastními. Jsou přesvědčeni, že smyslem jejich politické kariéry je možnost – takzvaně – si sednout na balík státních nebo veřejných peněz a posílat je tam, kam uznají za vhodné. To stojí u kořene všech známých problémů, Davidem Rathem počínaje a Kladrubským hřebčínem – abych uvedl nejnovější případ – konče. Problémy s čerpáním evropských dotací, které se začínají promítat do řady trestních stíhání, by mohly začít naše politiky tomuto zlozvyku odnaučovat, ovšem stane se tak pouze v případě, že bude několik případů dovedeno skutečně do konce. Jinak v myslích našich politiků zvítězí naprosto zvrácená myšlenka, že za všechno vlastně může Evropská unie, protože prý peníze, které nám na výstavbu infrastruktury, na zlepšení životního prostředí, na vzdělávání a podporu zaměstnanosti nabízí, představují takzvaně korupční potenciál. Čili politici chudáci za nic nemohou, viníkem je ten, kdo nám nabízí pomoc.

Samostatným problémem je potom zákon o státní službě, který se hrozí zásadní překážkou čerpání evropských peněz. Zde padá opět vina na všechny politické strany. Připomeňme, že zákon skutečně posvětila ještě Zemanova vláda, ostatní politické reprezentace svorně odsouvaly - poněkud švejkovským způsobem - jeho platnost, až již Evropské komisy došla trpělivost. Důvod byl prostý, všem se zdálo, že musí nedříve obsadit všechny posty ve státní správě svými lidmi, než bude tento zákon, který by zaručil státním úředníků jistou míru nezávislosti na sympatiích a antipatiích politiků, přijat. Je příznačné a nepříliš povzbudivé, že se tento důležitý zákon zatím nestal předvolebním tématem.

Problémů k hašení je tedy tolik, že prezidentský minimax bude těžko stačit. Prezident by měl spíše využít své autority, aby změnil takové chování politiků, které stojí u kořene problémů s čerpáním evropských prostředků. A to nebude nic snadného.

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.