Jan Vávra: Andrej Babiš jako spasitel?

19. duben 2018

Mít premiéra, který je spolu s celou svojí rodinou trestně stíhán za podvod, a navíc je i uznaným spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, by byl vážný problém pro jakoukoli vyspělou demokracii.

Podobné případy nejsou příliš časté, v zemích s demokratickou tradicí lidé většinou člověka s takovou zátěží nezvolí. Ovšem naše společnost zatím neprokazuje příliš velkou oddanost ideálům demokracie.

Luboš Palata: Bez české demokratické koalice tu máme Babiše na dlouho

Europoslanec Pavel Svoboda na konferenci Pronásledování křesťanů ve světě

Některé věci v české politice prostě nepochopíte. Jednou z nich je chování českých lidovců, TOP 09 a Starostů.

Navíc – nejenom v ČR – klesá počet voličů, kteří se rozhodují na základě racionální úvahy, a roste podíl těch, kteří se nechají vést svými dojmy a obavami, případně volí proti něčemu. Z toho důvodu roste poptávka po politicích-spasitelích. Takovým spasitelem – aspoň v českých podmínkách – Andrej Babiš rozhodně je.

Demokratické zřízení, jak již bylo mnohokrát zdůrazňováno, nestojí jen na nastavení správných pravidel. To nakonec ukazuje způsob, jakým některé instituce a jejich představitelé zacházejí s ústavou. Demokratické instituce tvoří lidé a je třeba, aby každý z nich měl demokratická pravidla zažitá a automaticky je respektoval.

Petr Holub: Čapí hnízdo jako dotační tragédie

Farma Čapí hnízdo

Každý průšvih, každá krize jsou především příležitostí k tomu, něco zlepšit. V míře větší než malé to platí i pro případ Farmy Čapí hnízdo. Jakkoli se řeší především jeho politická a trestněprávní rovina, jeho zásadní rozměr je třeba hledat v ekonomice či v byznysu.

To je samozřejmě snadnější, když o nic nejde, ale ve chvíli, kdy se nějaká - podle zákona nezávislá - instituce ocitne pod mocenským tlakem, začíná být rozhodující, jakou osobní integritou disponují její vrcholní představitelé, jak jsou schopni a ochotni odolávat mocenskému tlaku, kolik mají odvahy a síly trvat na demokratických principech.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo dosud probíhalo v mezích obvyklých pro vyšetřování podobných kauz. Určitý zlom nastal ve chvíli, kdy se Andreji Babišovi nepodařilo získat imunitu a kdy přešel do protiútoku.

Kdo tahá za delší konec

Jak víme, za první cíl si zvolil Generální inspekci bezpečnostních sborů a jejího ředitele Murína. Ten sice nejdřív tlaku premiéra v demisi vzdoroval, ale poté, co Babiš zahájil kázeňské řízení a otevřel bezpečnostní prověrku, Murín sám rezignoval a vyklidil pole. Splnil tak to, co po něm Babiš požadoval.

Čekalo se, zda se Michal Murín nechá odvolat, nebo odejde sám

Je úplně jedno, zda za vším byly jen zdravotní důvody, nebo obava z toho, co na něho Andrej Babiš vytáhne. Pan Murín prostě tlak neustál, což není dobrý signál do budoucna, uvážíme-li, že šlo o zkušeného policistu.

Jak se v podobné situaci zachovají mladší, méně zkušení a po kariéře toužící policisté? Podíváme-li se na vedení policie, příliš zásadových a svému poslání oddaných policistů tam nevidíme.

Jan Vávra

Hořkou pachuť zanechává v této věci i chování státních zástupců - včetně toho nejvyššího - kteří byli dosud vnímáni jako garanti rovné přístupu ke spravedlnosti. Potvrzuje se, že nedostatek demokracii oddaných státních zaměstnanců je jeden z našich největších problémů.

Výsledek souboje o kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů tedy naznačuje, kdo v nadcházející zkoušce tahá za delší konec provazu. Idea demokracie to bohužel není. 

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související