Jan Švejnar: Dohoda o brexitu má naději. Často se to podaří za pět minut dvanáct

3. říjen 2019

Británie vstoupila do posledního kola vyjednávání o brexitu. Podaří se dojít k dohodě? Je její současný návrh řešení takzvané irské pojistky perspektivní? A jak se současná situace podepisuje na politické kariéře premiéra Borise Johnsona?

 

Británie ve středu předala Evropské komisi dlouho očekávaný návrh změn v brexitové dohodě. Týkají se hlavně tzv. irské pojistky. Britská vláda ji chce údajně nahradit směsicí kontrol mimo severoirskou hranici, například v přístavech nebo v Irském moři.

Plán počítá s tím, že Severní Irsko by po dobu čtyř let setrvalo v jednotném unijním trhu pro zemědělské a průmyslové zboží. „Tahle nabídka sama o sobě současnou patovou situaci neprolomí. Může ale vést k dalšímu vyjednávání,“ domnívá se ekonom Jan Švejnar.

„Je to určitá možnost, ale není to kompletní návrh. Očekávám, že ho Evropská unie přijme jenom částečně jako návrh a začne dál vyjednávat.“ Na dohodu je podle profesora Columbijské univerzity stále ještě čas, byť už je termín odchodu Británie z EU na dohled.

Dohoda za pět minut dvanáct?

Připouští ale, že jde o velmi komplikovaný problém a na to ověřit dopady případného řešení v praxi už moc času nezbývá. Severní Irsko je navíc geopoliticky velice citlivý region.

Budoucnost dohody záleží na tom, jak se budou dál vyvíjet jednání o imigrační politice, myslí si Jan Švejnar. Britové totiž nechtějí přijmout podmínku Evropské unie, že by je tolerovala, i když jejich země bude mimo EU.

Britové už chtějí mít brexit za sebou

Boris Johnson

Britové jsou už unaveni z dlouhého procesu odchodu z EU. Proto jsou nakloněni ráznému řešení, které nabízí současný premiér Boris Johnson. Nejspíš taky proto si jeho konzervativní strana podle průzkumů stále drží 12% náskok před opozičními labouristy.

„Ti jsou momentálně vedeni dosti radikálními lidmi. To je proti srsti konzervativně laděným Britům,“ doplňuje Jan Švejnar další důvod, proč se Johnsonovi navzdory mnoha kontroverzním krokům daří udržet přízeň voličů.

Další témata rozhovoru: kolik zatím stál brexit; vliv brexitu na impeachement Donalda Trumpa; česká důchodová reforma; nástup jiné podoby průmyslu v ČR.

autoři: Jan Burda , Jan Švejnar , and
Spustit audio

Související