Jan Pavel II. chtěl zastavit výzkum Stephena Hawkinga

24. září 2010

Známý fyzik Stephen Hawking podle agentury AP v polovině června řekl, že papež Jan Pavel II. se snažil jej a další vědce na kosmologické konferenci ve Vatikánu odradit od snahy zjistit, jak vznikl vesmír.

Britský teoretik žertoval, že měl štěstí, že papež nevěděl, že článek s tématem vzniku vesmíru už předtím publikoval."Nelíbí se mi myšlenka, že bych byl vydán inkvizici jako Galileo," řekl s nadsázkou Hawking (mimochodem narozen přesně 300 let po Galileiho smrti) při přednášce před vyprodaným sálem Hongkongské univerzity vědy a technologie. Neupřesnil však, kdy k setkání kosmologů ve Vatikánu došlo.

Galileo se do křížku s římskokatolickou církví dostal v 17. století kvůli podpoře Koperníkova učení, podle kterého Země se otáčela kolem Slunce. Církev trvala na tom, že Země je středem vesmíru.

Jan Pavel roku 1992 vydal prohlášení, v němž stálo, že obvinění Galileiho bylou chybou plynoucí z "nešťastného vzájemného nepochopení."

Papež prý vědcům řekl, že "je v pořádku, že studujeme vesmír a otázku, kde vznikl. Avšak neměli bychom se míchat do samotného počátku, protože ten byl okamžikem stvoření a prací Boha."

Známý fyzik a autor bestselleru "Stručná historie času" dodal, že Jan Pavel II. věřil, že "Bůh si zvolil, jak vesmír vznikne, z důvodů, jimž nemůžeme rozumět."

Svatý otec trval na tom, že víra a věda spolu mohou koexistovat. Roku 1996 ve zprávě pro Papežskou akademii věd uvedl, že Darwinova teorie je v pořádku, dokud stvoření považuje za práci Boha, a že Darwinova teorie evoluce je "víc než jen hypotézou".

Jenomže Hawking se otázal, zda ke stvoření vesmíru je potřeba všemohoucné síly. "Je potřeba stvořitele k rozhodnutí o stvoření kosmu? Nebo je počáteční stav vesmíru určen zákony vědy?"

Stephen Hawking se proslavil svými pracemi o černých dírách a kosmologii. Jako prvnímu se mu podařilo do určité míry propojit kvantovou mechaniku a Einsteinovu obecnou relativitu, a to ve článku o vypařování černých děr. Navzdory svému zdravotnímu stavu pokračuje dnes čtyřiašedesátiletý vědec ve výzkumu dále. Svou přednášku zakončil slovy "Blížíme se k zodpovězení prastarých otázek: Proč jsme zde? Odkud jsme se vzali?"

autor: Oldřich Klimánek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka