Jan Macháček: Američané zveřejnili seznam ruských oligarchů

30. leden 2018

Americké ministerstvo financí včera zveřejnilo seznam ruských veřejných figur a oligarchů. Jde o 200 jmen, mezi kterými jsou vrcholoví úředníci, šéfové státních podniků a podniků se státní účastí a bohatých byznysmenů.

Na seznamu se nenachází sám ruský prezident Putin, ale jsou na něm vysoce postavení pomocníci Kremlu a ministři vlády, včetně premiéra Medvěděva. Najdeme tu i známá jména jako Oleg Děripaska, Roman Abramovič či Alexej Mordašov.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo seznam v poslední možné lhůtě, kterou mu stanovil kongres, ten schválil nový sankční zákon už vloni v srpnu. Existence seznamu sama o sobě neznamená, že dotyčné osoby budou předmětem nových sankcí, poněkud neurčitě se říká, že jde o určitý podklad k rozhodnutí o dalších sankcích.

Napětí mezi Amerikou a Ruskem každopádně v důsledku zveřejnění nového amerického seznamu narůstá, ruský prezident Vladimir Putin už se nechal slyšet, že jde o nepřátelský akt a že připravuje sérii protiopatření, ale počká si, až co ze seznamu vyplyne. Dodal, že Rusko nebude pořád ustupovat a že se stalo obětí tahanic americké domácí politiky a že lidé, kteří připravili seznam, útočí na zvoleného amerického prezidenta.

Američané vytipovali většinu Rusů s majetkem nad jednu miliardu amerických dolarů a většinu seniorních figur z ruské administrativy a vlády. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který je sám na seznamu, tvrdí, že Američané de facto označili celou skupinu lidí za nepřátele USA. Američané prý de facto okopírovali celý kremelský telefonní seznam. Je na něm dohromady 114 ruských úředníků a členů vlády a 96 ruských miliardářů.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který je sám na seznamu, tvrdí, že Američané de facto označili celou skupinu lidí za nepřátele USA

Dopad na německé firmy

Praktické důsledky zatím nevíme, ale co víme určitě, že Američané zveřejněním seznamu naznačují komukoli na světě: kdo bude dělat byznys s těmito lidmi nebo s nimi nějak jednat, bude mít co do činění s Američany, může se střetnou s jejich úřady a zájmy.

Nový americký zákon, který kongres schválil v srpnu, aby svázal ruce prezidentu Trumpovi, kdy náhodou koketoval s myšlenkou zrušit protiruské sankce, už má svoji zkratku, říká se mu Caatsa, což je zkratka „Obrany proti nepřátelům Ameriky skrze sankční zákon.“

Putinovo okolí žije ve velké nejistotě. Může se obávat o své bankovní účty na Západě, o své nemovitosti tamtéž? O to, jak financovat studium dětí na západních univerzitách? Americký politický vzkaz je jasný: znepříjemnit život Putinovu okolí do té míry, že zhorší vztahy mezi Putinovými loajalisty a Putinem samotným.

Nás ve střední Evropě musí musí zajímat dopad nových sankcí na německé firmy, které dělají s Ruskem byznys a které podnikají s Ruskem v oblasti energetiky a nových plynovodů jako je rusko-německý podnik Nord Stream 2.

Jan Macháček

Zde hrozí i zhoršení německo-amerických vztahů, protože především německá sociální demokracie, která směřuje do vlády, se v ruských energetických projektech angažuje, nejen skrze bývalého kancléře Gerharda Schrödera.

A nakonec vzhledem k výsledku prezidentských voleb a lidem v Zemanově okolí, je dobré se podívat, jestli na sankčním seznamu nejsou i kamarádi našeho prezidenta nebo kamarádi jeho kamarádů a jeho top poradců s diplomatickým pasem.

autor: Jan Macháček
Spustit audio