Jan Lipold: Babiš prášil jako Zeman. I happyend je stejný

17. srpen 2022

Temné a ještě temnější předpovědi příštího prezidentského mandátu soudí, že Andrej Babiš by byl jen pokračováním Miloše Zemana jinými prostředky. Ne tak docela a ve všem, ale v pojetí úřadu jako mocenského buldozeru, eventuálně bagru rozhodně. A na ústavu by se v hradním antikvariátu prášilo dál jako v uplynulém desetiletí.

Takové představy se odvozují od politické povahy a politického životopisu obou protagonistů. Podporují je ale i jiné, subtilnější úkazy. Třeba záliba Zemana a Babiše v silných slovech na něčí adresu. Která končí u prohraného soudu, to tedy v případě, že má protistrana svatou trpělivost.

Čtěte také

V těchto dnech začala běžet měsíční lhůta, v níž má Andrej Babiš zaslat omluvný dopis paní Janě Filipové. Ta ho zažalovala za to, že v roce 2018 o lidech, kteří proti němu demonstrovali, prohlásil, že jsou zaplacení. Jana Filipová byla mezi nimi.

„Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám,“ bude znít poslední věta z dopisu, který soud nařídil pravomocným rozsudkem.

Drahocenný čas české justice

Babiš se hájil tím, že informaci o „placených demonstrantech“ zaslechl od poslance ANO Pavla Růžičky, takže ji jen jakoby „předal dál“. Ukázalo se, že šlo o hodně chabý zdroj a že důkazy o Babišově tvrzení neexistují. I tak se kauza u soudů řešila tři roky.

Čtěte také

Což je ale pořád expresní rychlost v porovnání s příběhem jedné z omluv Miloše Zemana: než ji na něm vysoudil novinář Ivan Brezina, trvalo to plných osm let.

Tehdejší premiér Zeman jmenoval Brezinu jako příklad „zkorumpovaného novináře“ v roce 1999. Omluvný inzerát vyšel v MF Dnes v roce 2007, předtím případ mimo jiné prošel Ústavním soudem.

Stojí za povšimnutí, že oba spory provázel stejný modus operandi: zatímco Babiš se odvolával na slova kolegy poslance, Zeman pro změnu na ředitele ČEZu, který mu prý řekl, že pan Brezina byl firmou placený. Pro úplnost připomeňme i text Zemanovy omluvy: „Omlouvám se novináři Ivanu Brezinovi za nepravdivé výroky o tom, že psal na objednávku Českých energetických závodů, se kterými měl důvěrnou smlouvu, a za to, že jsem ho nařkl z korupce.“

Čtěte také

Zeman i Babiš zkrátka chtěli říct něco ošklivého o někom, kdo jim, mocným, ležel v žaludku: demonstranti, novináři. No tak si to prostě řekli. Když narazili na odpor, brzy se přišlo na to, že nejsou v kramflecích zdaleka tak pevní, jak se do mikrofonů tvářili.

Dalším společným jmenovatelem je, že obě záležitosti spotřebovaly moře drahocenného času české justice – místo toho, aby pánové jednoduše uznali, že přestřelili, a vyřešilo se to po dobrém. Tím, že by svá slova vzali zpět. Ne, to jim nedovolila… co vlastně? Ješitnost, politická strategie, rada poradců a právníků, nebo snad představa o vlastní neomylnosti? Bůh suď.

Jan Lipold, šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy

Povzbudivá zpráva je, že oba případy – u toho Babišova to ještě nechceme zakřiknout – dopadly šťastně. Čili nalezením spravedlnosti.

Autor je šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy

autor: Jan Lipold
Spustit audio