Jan Klesla: Uvízne Česko v nové studené válce?

13. září 2018

Je to konec celé epochy západního osvícenství. Na nástup umělé inteligence není lidská společnost vůbec připravena, prohlásil muž, který do velké míry určoval podobu 20. století.

Henry Kissinger je stále naživu, je mu 95 let a na svůj věk je věru velmi aktivní. Zajímá se hlavně o trendy, které budou určovat podobu toho nového století a tisíciletí. Do oka mu padly právě chytré stroje a umělé mozky. Prý k tomu došlo, když viděl, jak jeden z nich jménem AlphaGo v roce 2015 slavně porazil ve hře Go lidského velmistra.

Čína závisí na kybernetické špionáži. Technologie získává i přes zahraniční investice, říká bezpečnostní expert

Hacker

Čína je pro Spojené státy stejně velkou hrozbou jako Rusko. Pro televizi BBC to prohlásil šéf americké CIA Mike Pompeo. Číňané jsou velmi aktivní v oblasti kybernetických útoků a mají mimořádné technologické možnosti. CIA podle Pompea zaznamenává pokusy o krádeže amerických informací, infiltrace agentů do Spojených států, ale i do některých zemí v Evropě. Podle šéfa CIA by západní země měly víc spolupracovat proti čínskému úsilí získat nad Západem moc. Jedním ze způsobů, jakým Čína získává moc v jednotlivých zemích je podle něj i ekonomické ovládnutí jednotlivých společností.

Že národ, který ovládne umělou inteligenci, dobude svět, si myslí ale i Vladimir Putin. Řekl to příznačně dětem při návštěvě jejich školy. Ne nadarmo se tak dnešnímu soupeření supervelmocí říká doslova „Nová studená válka“. A Česko by v ní tentokrát nemělo uvíznout.

Kissinger totiž nebyl jediný, komu se před třemi lety otevřely oči. Ovládnutí hry Go zaujalo především její domovinu a Čína začala právě do oblasti umělé inteligence masivně investovat miliardy dolarů. S jediným cílem - stát se v ní během několika pětiletek světovou jedničkou. Američané zkrátka probudili draka a ten se jim se vší vervou postavil.

Dnes tak jsou na tomto nejmodernějším poli jen dva soupeři na obou stranách Pacifiku. Evropa je tím třetím vzadu. Jenže ve světě IT se na žádná třetí místa nehraje. Brusel si to uvědomuje a slibuje miliardy eur na investice do superpočítačů, výzkumu a vývoje. Trumfy ale drží americké a čínské korporace, žádná evropská.

Celosvětový robotický zákoník

Dnešní souboj se označuje jako GAFA v. BAT, neboli Google, Apple, Facebook a Amazon proti Baidu, Alibabě a Tencentu. A s nimi spolupracující univerzity a stovky malých firem a start-upů.

Začíná technologický festival Future Port Prague. Návštěvníci uvidí domy budoucnosti i virtuální realitu

Pražská tržnice v Holešovicích

Zajímají vás, jak budou vypadat technologie v budoucnosti? Elektrická auta, domy budoucnosti, ukázky virtuální reality, superpočítače, drony, roboty, 3D tiskárny nebo nanotechnologie jsou dnes (6. září) a zítra (7. září) k vidění v areálu tržnice v Holešovicích, kde se koná festival Future Port Prague.

Boj se vede samozřejmě v samotných technologiích. Zkraje léta představili Američané nejvýkonnější superpočítač pod jménem Summit. Předchozí čtyři roky ovšem prvenství držel čínský stroj. Přetahují se ale i o naše data. Přímo triliony osobních údajů, kterými se krmí chytré mozky a na kterých se učí jejich neuronové sítě.

Největší souboj nastupujícího věku strojů a umělé inteligence se ale vede o nás, o živé lidi a jejich inteligenci. Tedy především o technické talenty, kteří to všechno dávají dohromady. A kteří se dnes ve velkém za desítky miliard dolarů kupují s celými firmami. Právě proto nedávno Donald Trump zpřísnil americké předpisy pro zahraniční investice ve Spojených státech.

Děti technologie používají, ale informatika je učí, jaké principy jsou za nimi, vysvětluje pedagog

Děti u počítače, počítač (ilustrační foto)

Výuka informatiky na základních školách projde radikální změnou. Podle návrhu nového rámcového vzdělávacího programu se žáci budou méně učit pracovat s kancelářským softwarem a mnohem více se budou věnovat tzv. informačnímu myšlení.

A právě tady je pro Česko ta největší hrozba - nejlepší studenty, vědce a výzkumníky si necháváme utíkat do zahraničí a cizí investory prakticky neprověřujeme. Otevíráme náruč čínské Nové hedvábné stezce, která má ovšem i svou digitální část. Zatímco před pár lety jsme se báli levné práce z Číny, zanedlouho se můžeme třást před jejich lacinými algoritmy.

Pro Česko je to ale i obrovská příležitost. Kdo bude určovat pravidla pro chytré stroje, bude totiž stejně důležité jako to, kdo je bude vlastnit. A možná překvapivě nejen naši technici a podnikatelé, ale právníci patří v umělé inteligenci ke světové elitě. Ne nadarmo se za nimi od 5. do 7. září sjeli do Prahy kolegové z celého světa na Akademii věd a festival Future Port.

Kdysi u nás vznikl golem a samotné slovo robot. Zanedlouho by to mohl být i celosvětový robotický zákoník.

autor: Jan Klesla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.