Jan Klesla: Chvála „těch druhých“ vizionářů

16. říjen 2018

Americký Seattle byl v 70. letech upadající město. U cesty na letiště dokonce stál billboard s nápisem: „Poslední, kdo bude utíkat, ať prosím zhasne“.

Pak ale jeden mladý ajťák přesvědčil svého nejlepšího kamaráda ze střední školy, aby svou firmu přestěhovali z Nového Mexika zpět do rodného města.

Bill Gates a Paul Allen, Seattle 2003

Argument, kterým Paul Allen přesvědčil Billa Gatese, byla právě extrémně nízká cena nemovitostí. Tak se Microsoft s tehdy jen několika desítkami zaměstnanců ocitl v městečku Redmond, fakticky na předměstí metropole amerického severozápadu.

Jan Mühlfeit: Bill Gates mi říkal, že úspěch je špatný učitel

Moderátor Petr Zajíček a Jan Mühlfeit, donedávna nejvýše postavený Čech v jedné z nejvlivnějších světových firem

Jan Mühlfeit byl donedávna nejvýše postaveným Čechem v jedné z nejvlivnějších světových firem. Co ho po 22 letech v Microsoftu přimělo odejít? I to zaznělo v rozhovoru Petra Zajíčka.

Byl to právě Allen, kdo později masivně investoval do levných budov v centru města, kam se pak nastěhoval další gigant Amazon. Dnes nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose.

Své peníze ale dával na řadu dalších věcí, výzkum nemocí i umělé inteligence, vlastnil unikátní sbírku letadel a podporoval univerzity. Jeho největším koníčkem pak bylo objevování slavných podmořských vraků. Z Microsoftu odešel už v roce 1983, kdy mu lékaři poprvé diagnostikovali zhoubné onemocnění. Tomu nakonec podlehl v pondělí v noci ve svých 65 letech.

Ve stínu slavnějších kamarádů

Nemoc v pouhých třiceti letech vyslala samotářského Allena na jinou dráhu, než o dva roky mladšího a dnes známějšího Gatese. Jak ale i ten sám zdůraznil, měli bychom si ho pamatovat minimálně stejně dobře.

Žena Billa Gatese si přeje konec americké kultury workoholismu

03123540.jpeg

Na stránkách Světového ekonomického fóra (WEF) se dočteme o vyjádřeních Melindy Gatesové, která se se svým manželem Billem, spoluzakladatelem Microsoftu, věnuje filantropii. Ve svém vůbec prvním sloupku na sociální sítí LinkedIn Gatesová píše, že americký sen se kdysi opíral o ideál tvrdé práce, která vede k úspěchu. A dodává, že se současným vzestupem technologického pokroku se tato teze změnila na heslo: „Pracuj pořád, nebo selžeš“.

Byl to právě Allen, kdo opustil první vysokou školu, odstěhoval se do Bostonu a přesvědčil Gatese, aby odešel z Harvardovy univerzity. A byl to právě Allen, kdo stál za koupí systému, ze kterého vznikl později světově proslulý MS DOS. A do třetice byl to právě Allen, kdo díky tomu prosadil smlouvu s IBM, dostal Microsoft do každého stolního počítače a doslova tak změnit svět.

Nedá se bránit srovnání s jinými slavnými dvojicemi jako byli o pár generací starší Bill Hewlett a David Packard. Nebo především Steve Jobs a Steve Wozniak, otcové Applu. Právě muž s přezdívkou Woz sestavil první počítač Apple. A také se kvůli zdravotním komplikacím po nehodě ze své firmy stáhl. A podobně jako Allen peníze z akcií investoval a investuje do různých, mnohdy vizionářských projektů.

Jsou to právě tito, někdy neprávem opomíjení géniové a vizionáři, kteří rukou osudu často stojí ve stínu svých slavnějších kamarádů. Ti ale vždycky uznávali a uznávají, že jejich zásluhy byly na počátku minimálně stejné, ne-li dokonce větší.

autor: Jan Klesla
Spustit audio