Jan Keller: Tajemství modernizace

22. březen 2007

V cyklu Psáno kurzívou na stanici Český rozhlas 3 - Vltava bude ve dnech 26. až 30. března pětkrát po sobě číst známý sociolog Jan Keller ze své nové knihy Tajemství modernizace. Kniha se zabývá modernizací jako jedním z ústředních hesel současné politiky. Pořady byly natočeny v brněnském studiu Českého rozhlasu v režii Petra Dufka.

Kniha se zabývá modernizací jako jedním z ústředních hesel současné politiky a mediálního diskurzu. Jan Keller ukazuje, že jsme svědky druhé velké vlny modernizačního úsilí, které je ovšem ve všech podstatných ohledech přímým protikladem předchozí, předválečné vlny. Svůj rozbor teorií modernizace opírá o historickou analýzu vývoje sociálna v jeho dvou odlišných významech.

Z tohoto zorného úhlu pak zkoumá důsledky postupné ekonomizace jednotlivých oblastí života společnosti a nabízí nový pohled na povahu globalizace. Kromě analýz existujících teorií modernizace nabízí autor své vlastní pojetí. Dosavadní průběh modernizace chápe jako proces, jenž podrývá své vlastní základy a vyvolává hrozbu barbarizace společnosti. Ukazuje přitom, v čem by se barbarství 21. století lišilo od totalitářské společnosti, tedy od formy barbarství, jakou poznalo století dvacáté.

Kapitoly s názvem Co je to vlastně modernizace?, Modernizace a svoboda jednotlivce, Čím modernější, tím nejistější, Jak modernizovat bezpečí? a Postmoderní feudalismus? natočil Jan Keller v režii Petra Dufka v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.