Jan Jůn: Zastavíme odchod z unie bez dohody, tvrdí poslanci

28. červen 2019

Zdálo by se, že silná počáteční prohlášení obou britských premiérských kandidátů o možném odchodu z Evropské unie bez dohody zastaví diskuse.

Opak je však pravdou a poslanci britské dolní sněmovny se údajně chystají zamezit tvrdému brexitu zastavením přídělu peněz vládě a to už příští úterý.

Jan Jůn: Kam nyní opravdu směřuje Británie?

Boris Johnson

Tak už máme, co jsme chtěli, by mohli nyní říci brexitářští Britové.

Hlasování se koná bez větších problémů dvakrát ročně, ale poslanci hodlají kandidátům zdůraznit, že pokud by chtěli vyloučit sněmovnu ze hry a odvést zemi z unie bez dohody, zamezí tomu – včetně prý více než dvacítky konzervativců – zastavením vládních výdajů. To je účinná hrozba, vedoucí k paralýze ministerstev a celé státní mašinérie a znemožňující vítěznému kandidátu uskutečnění programu.

Mezitím stále nejpravděpodobnější vítěz voleb a příští premiér Boris Johnson stále tvrdí, že k 31. říjnu dosáhne dohody a odvede zemi z unie za každou cenu, ve stylu, jak zdůraznil „buď se to podaří, nebo skončíme“.

Ve středu však najednou během druhého, tentokrát internetového předvolebního mítinku se členy strany prohlásil, že „šance na odchod bez dohody je jedna k milionu“ a mlčí už také ohledně možnosti „přechodného období“, neboť by žádné neexistovalo. Ohledně dočasného pozastavení parlamentu, pokud by se tvrdému brexitu protivil, pak dodal, že „není přitahován archaickými instrumenty“, i když to zcela nevyloučil

Charisma není všechno

Přestal však už také hovořit o jednostranném odchodu bez dohody na bázi článku 24 Mezinárodní dohody o clech, pod zkratkou GATT.

Jan Jůn: Bude „tlučhuba a klaun“ britským premiérem?

Bude Boris Johnson příštím britským premiérem?

Na první pohled to vypadá, že se britští konzervativci zbláznili. Desítka kandidátů na vůdce strany a premiéra po čtvrtečním hlasování poslanců o tři prořídla, ale vyhlídky jsou zarážející.

Experti, včetně jeho euroskeptického kolegy ministra pro mezinárodní obchod dr. Foxe, totiž potvrdili, že to nejde a je nutná dohoda obou stran. A tak Boris chce změnu „irské pojistky“ a přišel s jinou novinkou, s australským bodovým systémem kontroly migrace.

Co se týče oné nedávné hlasité a sousedy nahrané půlnoční hádky u Johnsonovy milenky, vyhazujíci jej z bytu, ta už je poněkud zapomenuta. Jeho protikandidát, ministr zahraničí Jeremy Hunt, který odchod z unie bez dohody vylučuje kvůli drastickému dopadu na ekonomiku a možnému odtržení Skotska a nebrání se mírnému odložení brexitu v zájmu dohody, odmítá hovořit o osobních problémech protivníka, což jej určitě šlechtí.

Johnsonovi ona hádka a podivná fotografie „udobřeného“ páru, na které on však má ještě neostříhané vlasy, dost uškodily. Zejména po jeho velmi slabé první televizní debatě se spolustraníky, bez přímého kontaktu obou kandidátů, kterou „vyhrál“ Jeremy Hunt.

Jan Jůn

Voličské preference Borise Johnsona mezi konzervativci drasticky poklesly kvůli jeho mlžení a  nekonkrétnosti, ale stále údajně vede. Není tedy vůbec divu, že se brání přímé debatě a Hunt jej právem obvinil ze zbabělosti. Charisma prostě není všechno, tvrdí experti; premiérka Mayová prohlásila, že podpoří jen „pro Británii prospěšný plán“ a oba soupeře čeká ještě 14 debat s voliči strany, takže není zdaleka rozhodnuto.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio