Jan Jůn: Za pohřbem britské ex-premiérky Margaret Thatcherové

17. duben 2013

Vyzvánění zvonů londýnské katedrály sv. Pavla, potlesk tisíců lidí na chodnících a odvoz rakve s pozůstatky bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové do Královské nemocnice v Chelsea k soukromému zpopelnění, zakončily dnes v Londýně slavnostní pohřeb, hodný významné vůdkyně národa.

Po včerejší bohoslužbě pro rodinu a přátele, včetně parlamentních, v kryptě Westminsterského paláce, byla dnes rakev se zesnulou vezena pohřebním automobilem ulicemi Londýna ke kostelu letectva sv. Klementa dánského a tam přeložena na lafetu děla. Tu pak provázelo sedm stovek stráží ozbrojených sil v průvodu ke svatopavelské katedrále, kde čekalo na 2300 smutečních hostí, v čele s královnou Alžbětou II. a jejím manželem vévodou edinburským. Mezi nimi byli současní a bývalí státníci a politikové mnoha zemí světa, britská vláda v čele s premiérem Cameronem i nynější i bývalí představitelé opozice, včetně expremiérů Blaira a Browna, a zástupci organizací i kultury.

Ekumenickou bohoslužbu vedl londýnský anglikánský biskup Chartres, který mile vzpomněl korespondence bývalé premiérky s malým chlapcem o dobru a zlu. Asistovali mu představitelé dalších hlavních církví, zatímco čtení z bible přednesl premiér Cameron a zaznělo Faurého Requiem.

Ty nesčíslné tisíce lidí na chodnících, které provázely bývalou premiérku na poslední cestě potleskem, kontrastovaly s ojedinělými protesty, které třeba agentura Reuters charakterizovala jako ,,pár tuctů‘‘ nespokojených s tím, že pohřeb je placen státem.

Nejvíce mi bylo líto jednašedesátiletého Henryho Pageho z přímořského Brightonu, kterému tzv. ,,sociální sítě‘‘ zjevně nakukaly, že se budou konat mohutné protesty a on tam stál sám s nápisem ,,Přes deset milionů liber našich peněz na pohřeb konzervativní strany‘‘. Asi mu nikdo nevysvětlil, že asi čtyři a půl milionu stáli policisté, kterým by se i tak zaplatilo za službu, a vysokou částkou se přidala i rodina Thatcherové. Zbývají tedy asi čtyři miliony na pohřeb, podle médií ,,snad nejvýznamnějšího premiéra Británie v mírových časech‘‘.

Pageovi asi také nikdo neřekl, že Thatcherová sama vyjednala Britům oprávněnou slevu na poplatcích do Evropské unie, která už za ta léta dostoupila výše 75 miliard liber! Čistě finančně vzato, si Británie ten pohřeb proto mohla bohatě dovolit. Nehledě na to, že Thatcherové reformy ekonomiky zachránily zemi před pádem mezi rozvojové země. Ano, mnozí ztratili bohužel práci v zastaralých odvětvích, avšak dnes jsou na tom ony regiony mnohem lépe. Ne, to není ,,o mrtvých jen dobře‘‘, což ostatně dokázali svou přítomností na jejím pohřbu i představitelé opozice. Good Bye Margaret!

autor: jj
Spustit audio