Jan Jůn: Za Obamovou první návštěvou Afriky

2. červenec 2013

Usmívající se americký prezident Obama s rodinou nastoupil dnes v Tanzánii do letounu „Air Force One“ a odletěl po ukončené africké cestě zpět domů. Nedlouhá cesta začala minulý pátek v Senegalu a zahrnovala Jihoafrickou unii a Tanzánii, zatímco byly vynechány sice důležité, avšak neklidné země jako například Nigerie či Keňa, rodiště Obamova otce.

Tématem všech zastávek cesty byla energie a americká pomoc Africe v oblasti energetiky a Obama se zavázal poskytnout černému kontinentu sedm miliard dolarů během pěti let, což by mělo zvýšit výrobu elektřiny o deset tisíc megawattů. Podle něj to „umožní přivést elektřinu dalším 20ti milionům domovů a podniků“ Afričanů a prezident vysloveně jmenoval jako země, které pomoc obdrží Tanzánii, Ethiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu, Ugandu, Burundi Mozambik a Libérii.

Po zastávce v Jihoafrické unii, kde se Obama, kromě jednání s prezidentem Zumou a diskusí s vysokoškoláky, setkal arcibiskupem Tutuem a provázen rodinou, také s rodinou těžce nemocného 94letého bývalého prezidenta Nelsona Mandely, hrdiny boje proti apartheidu, se kterým se kdysi už osobně setkal. Obamovi také navštívili ostrov Robben, kde Mandela byl mnoho let vězněn.

Experti sice nyní chválí skutečnost, že Obama navštívil konečně Afriku, odkud – jak už řečeno - po otci pochází, ale dodávají, že to bohužel nechal až na druhý prezidentský termín. Navíc, za situace, kde nemohl všude nevidět plody expanze Číny ve formě nových továren, dolů a infrastruktury, vše za čínské stovky miliard dolarů, zatímco Amerika dál bojuje s hospodářkou krizí a peněz nemá nazbyt, přičemž jde o strategickou záležitost na desítky let do budoucnosti. Zároveň někteří poněkud škodolibě dodávají, že zatím co Obamův předchůdce George Bush poskytl Africe pomoc ve výši mnoha miliard dolarů na boj proti AIDS, která podle odhadů zachránila přes milion lidských životů, on přišel s pomocí až nyní.

Navíc, v tanzánijském Dar es Salámu vedle něj při položení věnce k pomníku obětem útoku al-Kajdy na tamní americké velvyslanectví v roce 1998, stál právě – světe zboř se - George Bush, jehož nadace sponzorovala konferenci afrických žen, které se obě první dámy zúčastnily. Ironií osudu to byl právě Obama, kdo musel v roce 2009 v Bushově pomoci boji s AIDS udělat škrty, což se těžko zapomíná. Ano první Obamova návštěva černého kontinentu (kromě několika hodin v Ghaně před řadou let), nakonec díky oné slíbené pomoci energetickému sektoru dopadla zjevně dobře, ale mohla vyznít ještě mnohem lépe.

autor: jj
Spustit audio