Jan Jůn: Vlastenectví, pád komunismu, modernizace Británie, ale i problémy

9. duben 2013

Pokud by někdo z mladších Britů nevěděl, jak vypadala včera ve věku 87mi let zesnulá Margaret Thatcherová, dnes už to zjevně ví. Nejen totiž, že včera odpoledne i večer vysílala elektronická média téměř nepřetržitá pásma vzpomínek na bývalou premiérku, ale všechny noviny dnes přinesly na titulních stranách její veliké fotografie.

Navíc také věnovaly mnoho stran i zvláštní přílohy mezníkům jejího premiérství i reakcím světových představitelů na její odchod a většinou šlo o superlativy.

„Velká státnice, největší premiér uplynulého století, reformátorka zastaralé průmyslové struktury a tvůrce nového hospodářského potenciálu Británie, bojovnice za práva občana proti všemocné státní byrokracii – včetně nového etatismu z Bruselu, zastánkyně práv občanů, ale i nutnosti plnění občanských povinností, vůdkyně, která navrátila Falklandy jejich obyvatelům po argentínské okupaci a spoluorganizátorka pádu komunismu“, a tak dále. Snad nejlépe to vyjádřil premiér Cameron, když ještě před středečním zasedáním parlamentu, které bude věnováno její památce, mimo jiné prohlásil – cituji: „Ona nejen naší zemi vedla, ale zachránila ji.“

Podobně pozdější baronku Thatcherovou ocenil i vůdce opozice Ed Miliband, když prohlásil – cituji: „Budeme na ní vzpomínat jako na unikátní postavu. Labouristická strana nesouhlasila s mnohými jejími činy a zůstane proto vždy kontroverzní postavou, ale můžeme s ní nesouhlasit a zároveň vysoce respektovat její politické úspěchy i sílu její osobnosti“. Smysl pro fair play potvrdil i labouristický expremiér Tony Bair, když v ocenění dodal, že některé ze změn, které ona provedla, byly převzaty i jeho vládou. Média také citují amerického prezidenta Obamu, že „svět ztratil jednoho z velkých zastánců svobody a Amerika ztratila opravdového přítele“ i poněkud rozpačitá hodnocení z Bruselu.

Dnes už média přinášejí více kritiky. Od bývalých ministrů, kteří Thatcherovou na konci její vlády obvinili z neprozřetelného zavedení místní daně, z příliš rychlého rušení zastaralých dolů a hutí, bez ohledu na nezaměstnanost a z autoritářských tendencí a nakonec jí odstavili. Jde však hlavně o podobnou kritiku z levicových kruhů, například o ostrý útok bývalého vůdce Thatcherovou zrušené radnice velkého Londýna Kena Livingstona, kdysi zvaného „Rudým Kenem“, i když média se jen zmiňují o dalších nenávistných výlevech Trockistů a jiných extrémistů.

Přinesla však i zprávy ze skotského Glasgowa a z Bristolu, kde včera v noci „oslavovaly“ odchod Thatcherové skupiny popíjející mládeže - která její vládu nemůže pamatovat – v duchu dávných protestů extrémní levice. V Bristolu mělo dojít i k vandalismu, házení lahví a násilí a sedm policistů bylo zraněno. Ano, smutné. Co se pak týče velmi slavnostního – i když ne státního pohřbu - příští týden, neb expremiérka si to nepřála a stejně jako přelet letounů to označila za vyhazování peněz, bude to velkolepá událost a má přijet řada státníků, včetně například Michaila Gorbačova.

autor: jj
Spustit audio