Jan Jůn: Uspěje Mayová na sv. Valentýna opět s taktikou rozděl a panuj?

12. únor 2019

Bez ohledu na negativní signály z pondělních bruselských jednání britského ministra pro brexit Barclaye s vyjednávačem unie Barnierem, vyzvala v úterý premiérka Mayová nespokojenou poslaneckou sněmovnu k trpělivosti.

Jak známo, měla původně poslance informovat o stavu vyjednávání až ve středu, ale přehodila to na úterý. Podle hlasů opozice po jejím prohlášení údajně proto, že nic nového nevyjednala a aby získala čas k manévrování za scénou.

Filip Nerad: Pekelný brexit

Britská premiérka Theresa Mayová

„Přemýšlím o tom, jak vypadá speciální místo vyhrazené v pekle pro ty, kdo prosazovali brexit bez náznaku plánu, jak ho bezpečně zařídit.“

Poslanci všech stran, včetně konzervativců i několika ministrů – nespokojení s trvajícím příklonem Mayové ke třicítce brexitářů – totiž prý i nadále chystají čtvrteční svatovalentýnský masakr pozměňovacích návrhů, včetně nových pokusů o vyloučení tvrdého brexitu a odložení odchodu z unie o tři měsíce a měli by ve sněmovně většinu.

Premiérka proto poslance vyzvala, aby vydrželi s nervy a dodala, že věří, že s potřebnými změnami irské pojistky a s důrazem na práva pracujících a ochranu životního prostředí (což má obměkčit labouristy) – a také se zdůrazněním role parlamentu během další fáze vyjednávání – bude možné dosáhnout dohody, kterou sněmovna později bude moci 27. února prodebatovat před novým hlasováním.

Zabrání Mayová masakru?

Rostoucí nejistota a nemožnost naplánovat kvůli odkladům řešení potřebné kroky, mezitím dál paralyzuje ekonomiku a hlavně exportéry i importéry. Brexitářský ministr zahraničního obchodu Fox podepsal v pondělí se Švýcarskem teprve první ze 70 klíčově potřebných pobrexitových dohod se zeměmi, se kterými se dosud obchoduje na bázi dohod unie a najednou přiznal, že většinu dalších nestihne.

Jan Macháček: Brexit a kompromis

Brexit

Dosažení kompromisu ve věci dohody o brexitu se momentálně nejeví jako pravděpodobné, pravděpodobnost tvrdého brexitu či brexitu bez dohody roste.

Britové však importují 60 procent potravin z EU a podle ředitelky Svazu průmyslníků Fairbarnové dosahuje nejistota podnikatelů už kritického stavu, což ostatně ilustruje i pokles růstu britské ekonomiky za poslední čtvrtletí minulého roku na mizivé dvě desetiny procenta. A že za to hodně může brexit, přiznal i ministr financí Hammond.

V důsledku nabádání sněmovny Mayovou ke čtrnáctidennímu odkladu ovšem není stále jisté, kolik poslanců ve čtvrtek pozměňovací návrhy podpoří a kolik bude ochotno ony dva týdny ještě počkat a tak se až na svatého Valentýna uvidí, zda bude sněmovna chytrým taktizováním premiérky opět rozdělena.

Brexitáři, včetně vůdkyně konzervativců ve sněmovně Leadsomové a Borise Johnsona, už mezitím i přes počáteční vstřícnost premiérky a pochvalné komentáře z Bruselu ohledně možností posunu v jednáních v případě změny britských postojů, tvrdě odmítli Corbynův návrh zůstat v nějaké formě celní unie. Odmítla to pak po jeho rozhořčeném útoku ve sněmovně i Mayová, neb lepší alternativa je podle ní obsažena v její dohodě.

Úterní odpolední debata po Mayové prohlášení byla stejně ostrá jako před dvěma týdny a tak je na premiérce, aby ve čtvrtek předložila rozhořčené sněmovně smířlivý text k debatě. Nedá se ovšem vůbec předpovědět, zda se premiérce pokračováním v taktice rozděl a panuj vůbec podaří svatovalentýnskému masakru zabránit.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.