Jan Jůn: Uspěje britský armádní „ježek“ v přesunu na východ?

1. květen 2022

Dokáže britský ministr obrany Ben Wallace přesunout bez zádrhelů osm tisíc vojáků nad Balt? To je totiž právě cílem jeho nejnovějšího plánu posílit pobaltské republiky před možnou agresí Ruska a také podepřít Finsko a Švédsko, chystající se nyní, ve světle ruské agrese na Ukrajině, na členství v NATO.

Jde o vojenské cvičení Severoatlantické aliance nazvané manévry Ježek a pro Brity to znamená komplikovaný přesun armádních sborů do prostoru Estonska a Lotyšska. Jejich menší jednotky jsou už přítomny ve Finsku v rámci předchozího cvičení pod názvem Střela, spolu s Američany, přesunujícími do Evropy celou elitní divizi, a s Lotyši a Estonci.

Čtěte také

Co se týče Ježka, půjde o společnou akci s dalšími zeměmi NATO, včetně francouzských a dánských jednotek, o celkovém počtu 18 tisíc vojáků s tanky, dělostřelectvem, ženisty, letectvem, vrtulníky a drony.

Dobře zorganizovaná a vyzbrojená britská armáda je velmi bojeschopnou silou, která by téměř jistě dokázala zastavit rozklíženou ruskou armádu po značných ztrátách na Ukrajině, pokud by se moskevskému „samovládnému carovi“, prezidentu Vladimiru Putinovi, zachtělo další rozpínavosti bývalého impéria.

Zvýšení výdajů na obranu

Ben Wallace k tomu řekl: „Bezpečnost Evropy nebyla dosud nikdy důležitější. Tato cvičení spojí síly našich jednotek se spojenci a partnery v NATO a ve společných expedičních silách v ukázce solidarity a síly v jednom z největších společných nasazení od doby studené války.“

Čtěte také

Půjde tedy také o nácvik obrany pro případ ruského útoku na sousední trojici baltských republik a Finska, a také tedy o otevřené varování Putinovi před takovým „dobrodružstvím“.

Podle expertů prostě musí manévry Ježek dosáhnout hladkého průběhu bez zádrhelů – to při komplexnosti zadání nebude vůbec jednoduché. Stačí připomenout mnohakilometrové ruské armádní kolony po dny paralyzované na silnici u Kyjeva bez paliva a proviantu.

Navíc – mezi jiným – je v sázce i reputace britského ministra obrany Bena Wallace. O jeho schopnostech, po rychlém a úspěšném zorganizování několika zásilek výzbroje na Ukrajinu a neústupné kritice ruské agrese, není pochyb a jeho oblíbenost v politických kruzích Londýna i mezi obyvatelstvem dál roste.

Čtěte také

Dokonce jsou slyšet vlivné hlasy, že tento rozhodný a schopný organizátor by mohl v oblibě a vhodnosti ohledně převzetí pozice vůdce strany a úřadu premiéra po Borisi Johnsonovi předstihnout dosud preferovanou kandidátku ministryni zahraničí Liz Trussovou.

Britští experti ovšem požadují další zvýšení výdajů na obranu, včetně zvýšení počtu vojáků – po jejich ne tak dávném a kritizovaném snížení –, a není jisté, zda to covidem a brexitem oslabené hospodářství dokáže bez nepopulárního utažení opasků delší dobu vydržet.

Jan Jůn

Jak totiž začnou být více cítit důsledky hospodářských sankcí proti Rusku, včetně už probíhajícího zvýšení cen pohonných hmot či nedostatku slunečnicového oleje, nespokojenost obyvatel poroste. A pokud není země prozatím přímo ohrožena, proti snížení výdajů na obranu není obvykle námitek. Úspěch operace Ježek je proto opravdu klíčový.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio