Jan Jůn: Sestřelení malajsijského letadla vyvolává obavy světa

18. červenec 2014

Dnes v Londýně jednala pod vedením „šokovaného“ premiéra Camerona narychlo svolaná vládní rada „Cobra“ pro výjimečné situace.

Právě v době uzávěrky tohoto pořadu pak začala na žádost Philipa Hammonda, nového ministra zahraničí Velké Británie - jejíž devět civilistů včera zahynulo při sestřelení malajsijského civilního letadla s 298mi smrtelnými obětmi, většinou Holanďany, nad územím proruských separatistů na východě Ukrajiny - jednat Rada bezpečnosti Spojených národů.

O vážnosti situace svědčila nejen prohlášení státníků, ale například titulní stránky všech dnešních britských deníků, kterým dominovaly titulky jako „Výbuch“, „Sestřeleni“, „Putinova raketa“, „Katastrofa pro Rusko“ a připravovaná zpráva číslo jedna o včerejších rozpačitých jednáních premiéra Camerona s Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu byla přesunuta dovnitř listů.

Čtěte také

Podobně se britské rozhlasové a televizní stanice přestaly věnovat domácím tématům a přinášejí podrobnosti vývoje událostí. Pozornost vzbudila prohlášení amerického viceprezidenta Joea Bidena o sestřelení a varování prezidenta Obamy Moskvě, aby se do příjezdu mezinárodní komise nikdo nedotýkal trosek.

Média také přinesla svědectví zpravodajských služeb o údajných záběrech z amerických družic, které konflikt sledují, o letu rakety a o výbuchu letadla po zásahu a tvrzení, že Američané už vědí, jak to bylo.

Mnohá přinesla i přepisy Ukrajinci zveřejněného záznamu odposlechu konverzace separatistických velitelů s ruskými zpravodajci, vychloubavý text separatistického velitele Strelkova, alias Rusa Igora Girkina Ukrajincům na twitteru: „Varovali jsme vás, abyste nelétali po naší obloze“, později vymazanou a jeho předchozí mylnou zprávu, že jeho oddíly sestřelily dopravní ukrajinský Antonov.

Boeing 777 - podvozek letadla

Stejně tak britská média hovoří o oslavách separatistů vzápětí po výbuchu a o oznámení ukrajinského prezidenta Porošenka, že šlo o „teroristický akt“, neboť ukrajinská armáda včera žádná letadla nesestřelovala a jeho premiér Jaceňuk dnes nazval sestřelení „činem proti lidskosti“ a válku nejen proti Ukrajině, ale celému světu.

Čtěte také

Britští experti, včetně například představitelů Královského institutu ozbrojených sil či britského ex-velvyslance v Moskvě Tonyho Brentona, převážně tvrdí, že podle předložených důkazů lze opravdu hovořit o sestřelení ruskou raketou Buk, s doletem 22 kilometrů. Ty prý separatisté nedávno dostali s tanky a dalšími zbraněmi z Ruska, poté co začala ukrajinská armáda vítězit.

Pro sestřelení svědčí i skutečnost, že letoun Boeing 777 letu MH17 letěl z Amsterdamu ve výšce deseti kilometrů přes celý ukrajinský vzdušný prostor sledován řízením letového provozu a pak najednou zmizel. Jen necelých 50 kilometrů od ruské hranice nad územím ovládaným separatisty, záhy po přeletu nad Doněckem a na východ od něho.

Na elektronické desce v odletové hale mezinárodního letiště Kuala Lumpur se zobrazuje nápis "Modlete se za MH17"

Ať už vyšetřování dopadne tak či onak – a Moskva tvrdí, že to udělali Ukrajinci - kteří podle televize BBC zveřejnili dnes záběr jedné raketové baterie odjíždějící zpět do Ruska - je jasné, že sestřelení (a katastrofa i pro aerolinie) byl omyl.

Ani separatisté, kteří prý tam vpustí mezinárodní vyšetřovatele, totiž jistě nechtějí, aby došlo ke katastrofální globalizaci konfliktu a pádu mizící prestiže Ruska a prezidenta Putina. Zejména poté, co Amerika a Evropa zpřísnily sankce a kdy i dosud nestranné Asie a Afrika přestávají Rusku věřit, neb Moskva konflikt rozdmychává a dodává separatistům zbraně, místo nabádání k odzbrojení a jednání. V tomto smyslu ovšem nese Moskva jasnou vinu už nyní.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.