Jan Jůn: Rada bezpečnosti před dohodou o chemických zbraních v Sýrii

27. září 2013

Po dohodě ministrů zahraničí Ruska Lavrova a Ameriky Kerryho o likvidaci chemických zbraní v Sýrii navrhli stálí členové Rady bezpečnosti OSN text příslušné rezoluce a všechny členské země by o něm dnes večer evropského času měly hlasovat.

Zároveň se v nizozemském Haagu připravovalo hlasování 41ti členů výboru Organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW o tom, jak chemické zbraně v Sýrii zneškodnit a jak jejich zničení účinně kontrolovat a potvrdit. Děje se tak poté, co syrská vláda měla do 21.září organizaci předat úplný seznam těchto zbraní, včetně názvů, typů a množství jejich nosičů, tedy munice a jejich umístění a způsobů skladování, výroben a výzkumných laboratoří. Nyní by od úterka měla následovat série inspekcí přímo na místě, tedy na množství míst, kde syrský režim bojové plyny nyní skladuje a ta by měla být ukončena do listopadu. Pak, během první poloviny příštího roku, by mělo dojít k jejich zničení.

Podle odhadů expertů to ovšem bude složitá a finančně nákladná záležitost a někteří tvrdí, že syrský režim mezitím rozvezl chemický arzenál na padesát různých míst a mohl by jednoduše na některá z nich jaksi „zapomenout“. Po rychlé režimní ratifikaci dohody o chemických zbraních 14. září a odevzdání seznamu těchto zbraní o týden později, sice nedošlo ke zveřejnění podrobností, ale celkové množství bojových plynů je podle Američanů a Francouzů odhadované na tisíce raketových hlavic, bomb a dělostřeleckých nábojů, obsahujících asi tisíc tun sarinu, chlóru a nejúčinnějšího nervového jedu VX. Sarin měl být použit už několikrát, naposledy 21.srpna, kdy při chemickém útoku na povstalce zahynulo 1400 osob, včetně čtyř stovek dětí.

Jak známo, Amerika, Francie a Británie, plus další země, tvrdí, že mají pádné důkazy rozvědek o tom, že útok provedly jednotky věrné prezidentu Assádovi, zatímco Rusko tvrdí, že byl dílem povstalců proti vlastním lidem, aby přiměli Ameriku k útoku na režimní vojska. Nyní je jasné, že Amerika nebude při neplnění dohody moci bez další rezoluce OSN trestný útok na syrské režimní chemické jednotky uskutečnit, neb návrh nynější rezoluce Rady bezpečnosti žádný takový postih neobsahuje a dokonce ani syrský režim z plynového útoku neobviňuje.

Je ale s podivem, že Moskva netrvala na tom, aby chemické zbraně odevzdali či zničili také povstalci – když to tedy byli oni, kdo útok podle ní provedli. Každopádně, celá operace bude obtížná a mohou ji ještě zhatit i islamističtí extrémisté, věrní al-Kajdě, jejichž 14 organizací nejnověji prohlásilo, že už neuznávají syrskou demokratickou protiassádovskou opozici a bojují za islamistický stát. Co když se těm mezitím podaří inspektory a jejich ochranky přemoci a část bojových plynů ukořistit?

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.