Jan Jůn: Produktivita práce – tvrdý oříšek pro G20

21. únor 2014

Ministři financí skupiny dvaceti nejprůmyslovějších zemí světa se dnes sjeli do australského Sydney, aby se poradili, jak napomoci růstu ekonomik zotavujících se nyní z krize.

Většina vrcholných mezinárodních jednání bývá předem připravena, avšak tentokrát prý zapůsobí na sjíždějící se ministry velmi nepříjemná zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, nebo-li OECD. Ta tvrdí, že pokrizový růst nejrozvinutějších zemí je mnohem pomalejší než během předchozích fází hospodářského cyklu, což prý signalizuje novou nejistou éru všeobecně pomalého růstu v důsledku poklesu produktivity práce. To se dál přenáší – mezi jiným znesnadněním přístupu ke kapitálu -- i na rozvojové země, závislé na úspěchu ekonomik nejbohatších zemí, třeba ohledně exportu komodit.

V průměru prý pokles činí pět procent a nejpomalejší skupina zemí, zahrnující Kanadu, Spojené státy, Japonsko, Německo, Itálii, Francii, Nový Zéland a Británii -- tedy země, které by díky inovacím, pokroku vědy a vyspělému vysokému školství, měly vykazovat produktivitu nejvyšší -- jsou na tom nejhůř a měly by dál reformovat. Britové jsou si náhle vlastní zlé situace dobře vědomi, neboť nejnovější zpráva jejich statistického úřadu podpořila závěry OECD a navíc klasifikovala zemi jako nejhorší ve skupině G7, s produktivitou práce o 21 procent horší než průměr a sníženou jen od krize o 16 procent. Prý za to může i rychlé snížení nezaměstnanosti, nízké investice a liknavost finančního sektoru.

Zajímavé je, že britská vláda klade velké naděje do podpory hospodářského růstu a produktivity rychlou výstavbou nových nukleárních elektráren a rozjetím těžby zemního plynu a ropy z břidlic, podle vzoru Spojených států, nyní soběstačných co do energetiky a s podstatně levnější elektřinou i benzínem. Ministr financí George Osborne to potvrdil v Hong Kongu, cestou na summit, když zmírnil vychvalování růstu britské ekonomiky a vyzval aktivisty životního prostředí, aby pomohli omezit klimatické změny co nejlevnějším způsobem, který by napomohl růstu, tedy aby přestali s „ideologickým odporem“ proti nukleární energii, „zelenému zdroji energie“.

Ohledně těžby ropy a plynu z břidlic slíbil daňové úlevy pro těžařské firmy i sdílení výdělku s místními komunitami. Co se týče snížení produktivity práce, Osborne se nevyjádřil, někteří sociální experti však naznačují, že za to může i vysoký relativní blahobyt nejbohatších zemí, který výkony občanů negativně ovlivňuje. Pozoruhodné je, že britská ministryně školství mezitím v Číně zjišťuje, proč tamní pracovité děti dosahují lepších školních výsledků než v Británii. Čeho se asi dopídí?

autor: jj
Spustit audio