Jan Jůn: Proč diktát britské vlády parlamentu kvůli zastření korupce neuspěl?

7. listopad 2021

Skončila rezignací korupčního poslance otřesná britská aféra jeho chybné obrany vládou? Je dobré si připomenout, co se vlastně stalo? Poté co byl vlivný britský konzervativní poslanec Dolní sněmovny Owen Paterson, takto pilíř brexitářské skupiny, obviněn z korupce parlamentním výborem pro standardy, začal premiér Boris Johnson diktovat parlamentu obrannou taktiku.

Paterson byl obviněn z placeného lobbování pro dvě firmy a potrestán dočasným vyloučením ze sněmovny. Nešlo o malé částky. Za lobbování pro zdravotnickou firmu Randox, vydělávající na testech na covid, dostával sto tisíc liber ročně a od výrobce klobásek, také ze Severního Irska, dalších 12 tisíc liber ročně.

Čtěte také

„Když nám existující výbor nařídil Patersonovo potrestání, ustavíme si výbor nový, který jej zbaví viny, a máme přece ve sněmovně většinu,“ uvažoval zjevně Johnson. Nařídil totiž pod pohrůžkou svým poslancům povinné hlasování o „návrhu skupiny“ nejvěrnějších brexitářských konzervativních poslanců pod vedením vůdce strany ve sněmovně Jacoba Reese-Mogga a Andrey Leadsom.

Jakoby náhodou bylo ze skupiny, podle médií, z podezření z korupce už 22 členů nynějším výborem vyšetřováno, včetně premiéra, kvůli tomu, kdo mu zaplatil obnovu bytu.

Poučení z ostudné porážky

Neslýchané? Ale bylo logické, že při konzervativní sněmovní většině 80 hlasů hlasování vyhrají. Ano, ale pouze v poměru 250 pro a 232 proti. 51 konzervativních poslanců se totiž buď zdrželo hlasování, nebo hlasovalo s opozicí, nehledě na obvyklé stranické sankce, a dokonce přešli do protiútoku.

Čtěte také

V médiích se mezitím strhla nevídaná bouře kritiky vlády za „podporu korupce“ a „diktátorské manýry“ neslučitelné s demokracií a všechny opoziční strany odmítly v novém výboru účast. Premiér o den později musel ucouvnout a otočil, protože nový výbor by nebyl reprezentativní, jak velí pravidla, a nemohl by fungovat. Zahanbený Rees-Mogg musel ohlásit ústup.

O principu nepřípustnosti korupce a utužení pravidel se nyní má jednat a hlasovat znovu a už bez nařízení povinného hlasování konzervativním poslancům. Paterson mezitím ve čtvrtek rezignoval na mandát – to mu údajně nařídil premiér, aby už to vše skončilo, ale on stále neviděl na svém jednání nic zlého. Že prý odchází z „kruté politiky“.

Vedení konzervativců nad labouristy v průzkumech pokleslo ve středu večer na jedno procento a další průzkumy předvídají větší pád. Nejhorší je pro vládu a premiéra skutečnost, že stará brexitářská vládní „garda“ strany je zjevně na ústupu a vedení přebírají – alespoň ve sněmovně – noví vzpurní poslanci, zvolení roku 2019. Navíc, budou další doplňovací volby.

Jan Jůn

Poučení z ostudné porážky vlády je nasnadě: zahrávat si v demokracii s pokusy o diktaturu místo konsensu se prostě nevyplácí. Deník The Times přinesl v pátek karikaturu Borise Johnsona v úboru Guye Fawkese, který se roku 1605 pokoušel vyhodit do vzduchu parlament sudy se střelným prachem ve sklepení. Premiér upadl mezi sudy pozorován krysami, poté co už zapálil velmi krátký doutnák. Asi netřeba nic dodat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio