Jan Jůn: Premiér Cameron chce více dobývání plynu hydraulickým štěpením

13. srpen 2013

Ekonomové i političtí představitelé Británie i dalších evropských zemí pokukují závistivě po Spojených státech ohledně energetické soběstačnosti. Ještě před několika roky tomu bylo jinak, avšak dnes - s většinou elektřiny z nukleárních elektráren - nejsou už Spojené státy prakticky závislé ani na dovozu plynu a ropy.

Vděčí za to tzv. hydraulickému štěpení břidličných vrstev hluboko pod povrchem země, kterému se anglicky říká „fracking“. Do těchto vrstev se po provedení hlubokých vrtů nahání pod tlakem voda a na povrch pak vyvěrá zemní plyn či ropa. Zní to jednoduše a Spojené státy rozjely „fracking“ tak důkladně, že dosáhly nejen oné zmíněné soběstačnosti, ale došlo i k podstatnému snížení cen plynu i ropy, tak potřebnému, vzhledem ke krizi.

V Evropě je zatím tento proces v začátcích, i když například po sondážích v Polsku tvrdí experti, že země má zásoby plynu na padesát či více let a to i s očekávaným exportem do sousedních zemí. Stejně nadějné jsou údajně zásoby v podzemí Británie a několika dalších zemí, nyní převážně importujících zemní plyn a ropu potrubím z Ruska, Norska, nebo zkapalněný z Lybie a Blízkého východu. Rozjetí těžby hydraulickým štěpením není tedy určitě v zájmu zavedených exportérů.

Sondáž pro „fracking“ se nyní začíná v Británii rozjíždět hned na několika místech, včetně vesnice Balcombe v hrabství West Sussex. Tam přípravy firmy Cuadrilla na zkušební vrt ovšem vyvolaly protesty několika desítek ustrašených místních obyvatel a přilákaly řadu osob notoricky známých z jiných protestních akcí. Například z tzv. „protikapitalistických“ táborů v londýnské City, během konferencí skupiny G8 v Londýně, blokád nukleárních elektráren a podobně a došlo k zatčení a obvinění 30ti osob. Jejich protestní kampaň pod názvem „Frack Off“ je pro ně vítanou příležitostí k poukázání na údajná nebezpečí „frackingu“ jako vyvolání zemětřesení, záplavy, zamoření ovzduší a podobně.

Nejnověji se ovšem pro těžbu vyslovil sám premiér David Cameron a to na severu v městečku Darwen, kde Cuadrilla má také provádět vrty. Cameron vyjádřil nespokojenost s tím, jak daleko před Británií jsou Američané, varoval obyvatele před nejrůznějšími mýty nebezpečnosti hydraulického štěpení hornin, jako například plamen šlehající z kohoutků jejich koupelen a podobně.

Zdůraznil, že v Británii není povoleno nic, co by ohrožovalo životní prostředí a že místní komunity dostanou příspěvky až milion liber každá z výnosů těžby. Dodal frustrovaně, že, cituji: „V celé Evropské unii bylo v uplynulém roce provedeno sto vrtů těžby břidličného plynu, zatímco ve Spojených státech deset tisíc.“ Tolik premiér Cameron, určitě k nespokojenosti nynějších exportérů plynu ve světě.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.