Jan Jůn: Pomůže Evropská unie britské vládě ze šlamastiky ohledně dovolených?

22. květen 2021

Počty nakažených Britů dál klesají a s rekordní proočkovaností pokročilo uvolňování dalším stupněm 17. května a vyhlášením semaforu zemí, kde je možné strávit dovolenou. Už se sice může do hospod, vláda ale zjevně neví, jak dál po zpackání zamezení příletů z nakažené Indie.

Mutace byla nyní přenesena do několika měst na severu Anglie vracejícími se britskými Indy a dvoutýdenním vládním opožděním zákazu příletů a zařazení Indie na „červený seznam“. Údajně kvůli tehdy plánované cestě premiéra Borise Johnsona do Indie a podepsání obchodní dohody.

Čtěte také

Voliči vítaný proces uvolňování se tak jakoby zasekl – to premiérovi snižuje popularitu získanou úspěchy očkování. Navíc je přede dveřmi potenciálně politicky vražedné parlamentní svědectví hlavního exporadce Dominica Cummingse příští středu o Johnsonově „záměrném“ zpoždění vyhlášení stavu nouze.

S novým nakažením tří tisíc osob se vláda zalekla, že uvolnění cestování na dovolenou do takzvaných „zelených“ zemí je možná předčasné, nemluvě o „oranžových“, kam spadá většina Evropy a kam je cestování dovoleno jen výjimečně z rodinných či pracovních důvodů.

Dovolená mezi tučňáky?

Těch „zelených“ je poskrovnu a kvůli mnohde zavřeným hranicím vlastně zbývají jen Portugalsko a Izrael. Kromě tedy – a ministr dopravy Grant Schapps si zjevně udělal ze spoluobčanů legraci – několika britských zámořských teritorií. Na seznamu jsou totiž také Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy, kam – ministře, divte se – nelétají žádné aerolinie a nejsou tam ani hotely. Dokonce, kromě občasné skupiny vědců, tam není ani živáčka, jen sníh, led a tučňáci.

Čtěte také

V tom, kam tedy mohou nyní Britové na dovolenou, si ministři protiřečí. Podle náměstka ministra zdravotnictví lorda Bethella „je cestování nebezpečné a letos by se nemělo jezdit vůbec nikam“. Jeho ministr Matt Hancock a premiér ovšem tvrdí, že oranžové země jsou mimo hru, ale návštěva je možná. Není tedy zakázána? Ne tak docela, protože „Britové přece mají vyvinutý smysl pro to, co je správné, a my jim nechceme nařizovat, co mají dělat“, ale je nedoporučena, dodali.

Jednotné cestování

„Mohou však dostat pokutu až deset tisíc liber,“ neodpustil si Johnson ve středu po interpelacích a požadavku vůdce labouristů sira Keira Starmera, aby semafor zrušil. Jeden z jeho hlavních brexitářů, poslanec John Redwood, dokonce obvinil Unii, že chce lákat Brity do nakažených zemí, kde lidé umírají, ale on raději stráví dovolenou v Británii.

Proočkovaní a testovaní Britové ovšem v uplynulém týdnu začali hromadně odjíždět na dovolenou třeba na španělské Kanáry a na řecké ostrovy poté, co se tyto „oranžové“ země rozhodly britské dovolenkáře vpustit.

Jan Jůn

Unie by ale mohla Britům pomoci ze šlamastiky. Mohla by Británii zařadit na takzvaný bílý seznam „bezpečných zemí“, který bude co nevidět zveřejněn. Tím by britskou vládu – která zjevně netuší, že v řadě zemí Unie nákaza také podstatně ustoupila – nejen zahanbila, ale také s dávkou ironie přinutila k rozumnému recipročnímu a celoevropskému sjednocení postojů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související