Jan Jůn: Pomohou závěry Brity svolané dárcovské konference ubránit Ukrajinu?

3. duben 2022

Pokud ukrajinská armáda bude i nadále pokračovat ve vítězných kontraofenzívách, bude za to do značné míry moci poděkovat britskému ministrovi obrany Benu Wallaceovi. Byl to totiž on, kdo zorganizoval a vyslal už dvě zásilky přenosných protitankových a protileteckých střel ukrajinské armádě v počtu deset tisíc kusů – a stovky zničených ruských tanků a obrněných vozidel naznačují, že to byla velmi účinná volba.

Wallace ale také zorganizoval dárcovskou konferenci více než 35 zemí světa, jejímž závěrem je rozhodnutí spojenců vyzbrojit Ukrajinu i dalšími účinnými obrannými zbraňovými systémy, včetně protiletadlových střel, obrněných transportérů a dalekonosných děl.

Čtěte také

Ukrajinská armáda by měla také dostat „rozpoznávací systémy identifikace munice nepřítele“, aby mohla čelit i genocidním dělostřeleckým a leteckým útokům na města a jejich civilní obyvatelstvo. Stejně tak budou prý Ukrajincům dodány i protilodní raketové systémy, pro případ útoku ruské flotily z Černého moře na Oděsu.

O podrobnostech, o které by určitě měla zájem Putinova armáda, se pochopitelně většinou nehovoří, stejně jako o tom, které země se na konferenci zavázaly, jaké zbraně pošlou. Britové údajně mohou nabídnout Ukrajincům děla AS-90 Vickers a také další zásilky účinných protiletadlových střel Starstreak – jedna z nich kupříkladu sestřelila v pátek ruský bojový vrtulník.

Podpora britské mládeže

„Prozradil to“ v pátek ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis po návštěvě ve zbrojovce v Belfastu, kde se tyto laserem řízené střely vyrábějí. Britové také posílají Ukrajině ochranné vojenské přilby, a to v počtu 84 tisíc kusů, které jistě zachrání život mnoha vojákům.

Čtěte také

Mlčet se zjevně nechtělo ani australskému premiérovi Scottu Morrisonovi, který před dvěma dny potvrdil, že posílá Ukrajincům obrněné transportéry Bushmaster, které jim dopraví obří americké letouny Globemaster. Morrison k tomu řekl: „Neposíláme jim jen naše modlitby, ale také naše děla, naši munici a také humanitární pomoc a naše Bushmastery.“

Ben Wallace na konferenci také zdůraznil, že vojenskou pomoc Ukrajině bude nyní možné konkrétně měnit podle změn ruské taktiky, nyní – jako ve středověku – zaměřené na města a civilisty. V sobotu se také nechali slyšet Američané, že prý spolupracují se spojenci ohledně dodávek tanků ruské výroby z jejich arzenálů na Ukrajinu. Ty prý pomohou v roli děl dalekého dostřelu proti ruským bateriím, ničícím civilní infrastrukturu.

Konference tedy zabrala a všechna naznačená pomoc se určitě nelíbí ruskému diktátorovi a jeho velitelům, protože jejich vojskům se údajně stále více nedostává moderní munice a řízených střel. Důvod? Byly a jsou totiž většinou vyráběny v ukrajinských zbrojovkách.

Jan Jůn

Ukrajina ovšem také potřebuje finance na humanitární pomoc a v tomto směru se zjevně těší podpoře britské mládeže, která mimo sbírek materiální pomoci, jako jsou oděvy a potraviny, vybrala na rockovém koncertě před pár dny během programu až 12 a půl milionu liber. To je ekvivalent 360 milionů korun a další miliony prý stále přicházejí na dárcovská konta po koncertu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio