Jan Jůn: Napětí v nedoléčeném Severním Irsku trvá

9. květen 2014

Když minulou neděli propouštěla severoirská policie z vyšetřovací cely pětašedesátiletého vůdce nacionalistické strany Sinn Fein a člověka, který byl jedním z architektů tzv. Velkopáteční mírové dohody v roce 1998, Gerryho Adamse, nebylo to s omluvami. Propuštění sice prý snížilo napětí v provincii, ale neznamenalo, že je případu konec.

Severoirská policie totiž údajně během 94 hodin výslechů nashromáždila tolik usvědčujícího materiálu o Adamsově spojení s únosem, mučením a vraždou vdovy a matky deseti dětí Jean McConvillové v roce 1972 a jeho spojení s teroristickou Irskou republikánskou armádou, že přepis předává k obvinění prokuratuře.

Adams však byl odvezen z antrimské policejní stanice v konvoji zadním vjezdem, kvůli srocení unionistických demonstrantů s britskými vlajkami, protestujících proti propuštění. Prokuratura potvrdila, že materiály zkoumá, zatímco Adams vystoupil na tiskové konferenci strany spolu s kolegou a místopředsedou provinční vlády Martinem McGuinnessem.

Čtěte také

Připomněl, že se nejprve sám přihlásil na policii - kterou prý jeho strana sice sleduje, ale stále podporuje - a pak teprve byl zadržen. Dodal, že za tím zřejmě stojí skupina staré gardy policie, přející si zvýšení napětí. Sarkasticky pak prohlásil, že policie nyní má záznamy 33 výslechů o jeho činnosti už od věku 18ti měsíců ohledně členství v IRA a dodal, že se ,,nikdy od ní nedistancoval a nikdy tak neučiní, ale že IRA už neexistuje, že nadobro skončila‘‘.

Během jeho vazby vypukly hádky mezi probritskými unionisty a proirskými nacionalisty v parlamentu provincie, poté co vedení Sinn Fein prohlásilo, že pokud Adams bude obviněn, strana přehodnotí postoj k policii. Premiér Peter Robinson, takto vůdce Demokratických unionistů, pak označil postoj Sinn Fein za silácké vyhrožování.

Experti nyní tvrdí, že napětí mezi stranami zjevně nepoklesne až do nadcházejících místních a evropských voleb a to i přes uklidňovací telefonáty britského premiéra Davida Camerona oběma vůdcům, avšak snaha obyvatel provincie po vypořádání se s minulostí nekončí, bez ohledu na to koho, včetně stranických vůdců, odhalení postihnou.

Britský premiér David Cameron

Přes 16 let míru zůstává na 3000 vražd teroristy IRA i UDA dodnes nevyšetřených a hrůzný případ umučení zmíněné vdovy oživila náhodou skupina historických badatelů. Ti připomínají, že na rozdíl od třeba Jihoafrické unie, kde po pádu apartheidu za ním udělaly tečku výslechy Komise pravdy, v provincii se nic takového i přes sliby snížených trestů a amnestií nekonalo a všichni se snažili udělat tlustou čáru za minulostí bez toho, aby byl dán průchod spravedlnosti u soudů.

Nyní sice komise pro oběti násilí vedená Kathryn Stoneovou bojuje za udělení důchodů vážně zraněným obětem, ale to je málo. Zabijáci a jejich vůdci chodí po ulicích, odštěpenecké skupiny s programem návratu k terorismu ožívají a úcta k institucím demokracie utrpěla značné šrámy. Adamsovy výslechy všem připomněly, že spravedlnosti musí být nakonec dán průchod – i třeba dodatečně, po řadě desetiletí.

autor: jj
Spustit audio