Jan Jůn: Londýn - strach z opakování útoku i z odvet ultranacionalistů

24. květen 2013

Londýn mohl dnes v důsledku středečního brutálního ubití pětadvacetiletého vojáka k smrti dvojicí islamistických fanatiků ve čtvrti Woolwich mnohým obyvatelům připomínat nervózitu po teroristickém útoku na metro v roce 2005.

Na střechách budov jsou ostřelovači, mimořádně nasazených 1200 policistů chrání sídlo vlády, parlament i úřady a vojáci zostřili ostrahu kasáren a cvičišť. Navíc, policejní automobily a hlídky chrání mešity a muslimská střediska a představitelé jejich organizací vyzývají ke klidu, aby bylo zabráněno dalším útokům i „odvetě“ jedinců i skupin ultranacionalistů. V multietnickém městě Leicester se pak spojili k výzvě ke klidu a spolupráci vůdce Anglikánů, arcibiskup z Canterbury a Ibrahim Mogra, předseda Britské rady muslimů.

Policie totiž včera hlásila odvetné útoky na čtyři mešity, včetně pokusů o jejich zapálení. Jednou ze zmíněných skupin je pověstná fašizující Anglická obranná liga, jejíž členové v maskách se včera tvrdě střetli s policií. Uvedená bezpečnostní opatření jsou ovšem podle expertů údajně hlavně namířena proti možnému útoku nějakého osamělého, přes internet či brožury militantů zfanatizovaného jedince, který by chtěl středeční zločin zopakovat. Zastavit takového, podle zpravodajců, ještě jimi nesledovaného „osamělého vlka“ by bylo nemožné.

Jak už bylo řečeno, Londýn je tedy ve střehu a zapomenuty jsou pro tuto chvíli politické spory premiéra Camerona s euroskeptiky ohledně Evropské unie. Ty ještě v úterý zahrnovaly i výzvu 19ti předních podnikatelů v čele s majitelem skupiny Virgin, Sirem Richardem Bransonem, aby nebylo politikaření upřednostňováno před hospodářskými zájmy Británie, tedy setrváním v unii. Mezitím se Cameron zúčastnil „daňového“ minisummitu Evropské unie a kvůli onomu útoku předčasně ukončil následná jednání s francouzským prezidentem Hollandem v Paříži.

Následovaly schůze protiteroristické skupiny Cobra za premiérovy účasti i jeho ujištění, že bude vyšetřeno i jak důkladně sledovaly značně kritizované zpravodajské služby oba jim už prý známé teroristy. Jeden z nich se před časem dokonce pokoušel odjet do Somálska a připojit se tam k teroristům al-Shabbab, ale byl mu odebrán pas. Británii i Evropě je tedy opět brutálně připomínáno, že mezinárodní islamistický terorismus je i nadále hrozbou, což také vyjádřil i americký prezident Obama, když prohlásil, že Amerika „stojí rezolutně bok po boku svého spojence a přítele Británie proti násilnému extrémismu a terorismu“. Je více než zřejmé, že tento boj bude od demokracií vyžadovat ještě mnohem více nákladného úsilí a spolupráce.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.