Jan Jůn: Islamistický terorismus dál ohrožuje svět

23. září 2013

Dnes odpoledne se v keňském hlavním městě Nairobi chýlil ke konci třídenní boj bezpečnostních složek a armády se skupinou deseti či patnácti teroristů somálské skupiny Al-Šabáb, kteří v sobotu přepadli tamější obchodní komplex Westagate, krutě zabíjeli civilisty a drželi rukojmí. Podle dostupných nepřesných zpráv, teroristé „mládežnického“ Al-Šabábu, který před časem odpřisáhl věrnost Al Kajdě, zabili v obchodním komplexu 62 a zranili 175 osob a nebylo jasné kolik rukojmí ještě drželi i poté, co po dnešní přestřelce s bezpečnostními silami jich bylo prý několik zraněno a dva zabiti.

Co se pak týče zahraničních obětí, teroristé zabili občany Francie, Indie, Jihoafrické unie a dalších zemí a také nejméně čtyři Brity, na což britský premiér David Cameron reagoval slovy, že útok je podlý, nechutný a zaráží projevenou brutalitou a varoval, že je možné asi očekávat další špatné zprávy. Dodal pak: „Myslím, že skutečností, na kterou se nesmí zapomínat, je, že pachatelé útoků tvrdí, že je provádí ve jménu náboženství. Ne, dělají to jménem teroru, násilí, extremismu a pokřiveného obrazu světa. Nereprezentují islám nebo muslimy v Británii, ani jinde ve světě.“ Tolik David Cameron.

Ano, islamistický terorismus není na ústupu. Je stále reprezentován Al Kajdou a Taliby v Pákistánu a Afghánistánu, Al Kajdou Arabského poloostrova v Jemenu či Boko Haram v Nigérii a Mali a nyní i skupinami z těchto i dalších zemí, jako například Hamás a Hizballáh z Libanonu v Sýrii, nemluvě pochopitelně o oddílech Al-Šabábu v Somálsku, kde byly sice vyhnány z měst africkými jednotkami AMISON, včetně Keni, a místní armádou, ale nebyly poraženy.

Islamistický terorismus se podařilo sice do značné míry eliminovat v Afghánistánu, ale jeho vůdcové přesídlili do Pákistánu, kde ve jménu zvrácené ideologie bojují přes hranici dál a útočí i na místní civilisty, jako v pohraničním Pešaváru, kde sebevražední útočníci nejnověji zabili desítky křesťanů, vycházejících po bohoslužbě z kostela. Útoky amerických bezpilotních letounů sice zneškodnily řadu teroristických vůdců v Pákistánu i v Jemenu a obyvatelé Afghánistánu i pákistánského pohraničí začínají mít místní teroristické krutovlády dost, ale fenomén terorismu opravdu poražen není, a dokonce dál hrozí i Evropě, která podléhá defétismu a na svou obranu je kvůli udržení relativního blahobytu ochotná vydávat populisticky stále méně.

Důkazem hrozby je třeba nejnovější zadržení dvou Britů, bratří Mohameda a Hamzy Nawazových, v britském přístavu Dover, právě obviněných z účasti na teroristickém výcviku v Sýrii. Co chystali, se zatím neví, takže, ostražitost je na místě!

autor: jj
Spustit audio