Jan Jůn: Irsko velmi částečně zlegalizovalo potraty

12. červenec 2013

Dolní sněmovna irského parlamentu v noci na dnešek po bouřlivé debatě schválila ve druhém čtení vládní návrh zákona o interupci těhotenství na lékařské doporučení v případech ohrožení života ženy jejími sebevražednými psychózami.

Jak přinesly agentury i vládní website, návrh byl schválen v poměru 127 ku 31ti hlasům poslanců a několik „neposlušných“ bylo dokonce vyloučeno z koaliční strany Fine Gael, která vládne s labouristy i z opoziční Sinn Féin. Jak je zřejmé, jde o velmi emotivní situaci, kdy k existujícímu, ne prý zcela jasnému ústavnímu právu rodičky na interupci z lékařských důvodů výslovně v případě ohrožení jejího života, včetně oněch sebevražedných psychóz, přibývá právo další, které podle obhájců zákona, včetně vlády, situaci nyní pro lékaře vyjasňuje a vymezuje.

Dosavadní ústavní právo je už přes dvacet let potvrzeno Nejvyšším soudem od případu znásilněné 14tileté školačky snažící se o sebevraždu, poté, co jí bylo zabráněno odjet na potrat do Británie, což údajně Irky nyní běžně činí. Dosud je podle článku 40 ústavy právo rodičky i právo nenarozeného dítěte na život stejné a oponenti nového zákona tvrdí, že tomu tak nyní nebude, což je v rozporu s lidskými právy nenarozeného dítěte a etickými náboženskými principy a povede to k různým interpretacím.

Dodávají, že v případech sebevražedných psychóz není interupce podle lékařů tím nejlepším řešením. Náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Lucinda Creighton, která hlasovala proti a je nyní ze strany vyloučena, řekla, že je hluboce a silně přesvědčena o tom, že zákon je postaven na chybné logice a absolutně nulových lékařských důkazech. Podobně argumentuje i irská katolická církev, která je, podobně jako většina náboženství, proti potratům. Tvrdí, že zákon je jakýmsi legislativním i politickým „Trojským koněm“, který dovolí nárůst potratů a navíc, že kromě povolení zabití nenarozeného dítěte, dokonce u těhotných žen riskuje vytváření oněch symptomů sebevražedných psychóz, které vlastně má řešit.

Zastánci interupcí ovšem tvrdí, že návrh je stále nepovoluje například v případech deformace plodu, nemožnosti jeho samostatné existence po narození, či po znásilnění nebo incestu. Nový zákon byl navržen poté, co 31letá dentistka, Indka Savita Halappanavar byla před rokem přijata do nemocnice v hrabství Galway během samovolného potratu, po kterém za týden zemřela na otravu organizmu. Její zdravotní důvody pro potrat nebyly předtím shledány život ohrožujícími a poté, když k tomu došlo, už bylo pozdě a nemohla být interupcí zachráněna. Irsko tedy právem o zákonu ostře diskutuje a uvidíme, jak tomu bude se schvalováním v senátu.

autor: jj
Spustit audio