Jan Jůn: Globální pozornost zaměřena na ohniska nebezpečí

12. duben 2013

Snad nejvýznamnější mezinárodní schůzkou týdne byla dvoudenní jednání ministrů zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí světa, známé jako „Skupina G8“ v londýnském paláci Lancaster House. Na programu bylo také setkání se syrskou opozicí pod vedením designovaného premiéra Ghassana Hitta a v závěrečném komuniké ministři vyjádřili „hluboké znepokojení“ nad počtem obětí konfliktu, podpořili „humanitární pomoc“ a „politické změny“.

Neodsoudili však kvůli ruským výhradám režim prezidenta Assada, který Moskva podporuje v obavách ze ztráty vlivu v regionu i námořní základny v Sýrii a komuniké proto nemohlo stranit syrské opozici. Co ale bude ze závěrů jednání platit v Sýrii i jinde, třeba v Kongu, Rwandě, či západní Africe, je závazek klasifikovat v mezinárodní smlouvě znásilňování a sexuální násilí v ozbrojených konfliktech jako válečné zločiny v rámci Ženevských dohod a země světa to zaváže ke stíhání vojenských velitelů a vůdců ozbrojených skupin. Před ministry to přivítala známá herečka Angelina Jolie, která za smlouvu bojovala a prohlásila, že „příliš dlouho byly oběti znásilnění zapomenutými obětmi válečných konfliktů - nemohoucími za jejich zlo, avšak pociťujícími největší bolest“. Ministři také probrali neúspěšná nukleární jednání s Íránem v Alma Atě, narůstající kybernetické útoky ve světě a vývoj v Africe. O tom všem by měla jednat v Belfastu i každoroční vrcholná schůzka G8.

Ministři také v komuniké „nejostřejším možným způsobem“ odsoudili severokorejskou výrobu nukleárních zbraní a balistických střel a požadovali snížení napětí na poloostrově. Americký ministr zahraničí John Kerry odletěl pak přímo na už déle připravovanou čtyřdenní návštěvu Jižní Koreje, Číny a Japonska, podpořen - po jednání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-múnem - prezidentem Obamou. Ten řekl, že severokorejský režim by měl zanechat válečnického postoje a přispět ke snížení napětí. Dodal pak, že podnikne „všechny nezbytné kroky na ochranu Ameriky i jejích spojenců“ a to v Seoulu vyjádřil i Kerry, což však zjevně Pchjonjang neodradí od zkoušky nové rakety Musudan.

Z dalších dnešních důležitých jednání je třeba jmenovat schůzku ministrů financí eurozóny v Dublinu o financování pomoci Kypru a Portugalsku, poté, co se ukázalo, že budou muset nalézt doma - dalšími škrty i prodejem zlatých rezerv - podstatné sumy, aby pomoc dostaly. Bez zajímavosti pro budoucnost unie není ani dnešní jednání britského premiéra Camerona v Berlíně s kancléřkou Merkelovou o budoucí podobě členství. Dá se tedy opravdu konstatovat, že tyto dny probíhá řada důležitých mezinárodních jednání a na pohřbu bývalé premiérky Thatcherové ve středu budou jistě ještě pokračovat. Uvidíme, co z toho vzejde.

autor: jj
Spustit audio