Jan Jůn: „Dohoda možná“ a čekání na verdikt nejvyššího soudu

23. září 2019

Po lucemburské návštěvě u předsedy Evropské komise Junckera a vyjednávače Barniera a neúčasti na tiskové konferenci místního premiéra minulé pondělí, musel britský premiér Boris Johnson čelit doma kritice.

Nepřivezl totiž nic konkrétního a ve vzduchu visela jen Junckerova poznámka o „konstruktivním“ setkání, ale také o dalším čekání na konkrétní britské návrhy dohody, neb se prý stále nejedná.

Čtěte také

Pak se objevila nenápadná zpráva o Johnsonově telefonátu německé kancléřce Merkelové a ozvali se s ultimátem finský premiér a francouzský prezident. Britové by měli do konce září, tedy do dvanácti dní, přijít s návrhy a začít konečně jednat. Jinak prý nebude možné vše do summitu unie 17. října stihnout a vina bude na Londýně.

Podle britských zdrojů ovšem Johnson ještě ve středu telefonoval Junckerovi a prý také Macronovi a Britové – včetně čtenářů brexitářského Telegraphu, který věci vidí vždy zcela jinak – byli postaveni před neočekávanou skutečnost, že v Dublinu se přátelsky setkala s premiérem Varadkarem sama hlava zapřisáhlých unionistů Arlene Fosterová a pak i britský ministr financí Sajid Javid.

Pak, světe div se, Johnsonova vláda najednou oznámila, že už vlastně s unií jedná a že do Bruselu právě předala „non-papers“, tedy „nedokumenty“, čili neoficiální sumarizaci možných řešení a později už v Bruselu jednal s protějškem Barnierem dvě hodiny ministr pro brexit Stephen Barclay.

Tvrdí brexitáři

Zlí jazykové podtkli, že možná měl sebou „netašku“ s „nenávrhy“, neboť podle deníku Financial Times měl premiér Johnson říci kolegům, že stejně nevěří, že se dá vše do summitu unie stihnout.

Čtěte také

Předtím však poskytl televizi Sky krátký rozhovor sám předseda Juncker. Nečekaně prohlásil, že se s Brity lze dohodnout, pokud se podaří nahradit nynější tzv. „irskou pojistku“ alternativními návrhy, postavenými na severoirském dodržování pravidel unie ohledně zemědělství a potravinářství, a kontrole v přístavech.

Dodejme, že tohle, jak posluchači vědí, se začalo proslýchat už před dvěma týdny a ministr Barclay prý přivezl do Bruselu tři konkrétnějšími návrhy. Nejen tedy ten zemědělsko-potravinářský, ale i možnou elektronickou závoru průniku nekvalitního zboží do unie a návrh pouze „tarifní“ hranice, zachovávající její nynější otevřenost.

Zbytek by prý byl projednáván po brexitu během prodlouženého přechodného období, což se však hrubě nelíbí irskému ministru zahraničí.

Jan Jůn

Jednání tedy budou těžká a není jasné, proč unionisté ustoupili a zda jim bude stačit obnovení severoirského shromáždění s většími pravomocemi. Boris Johnson má prý o všem jednat na půdě OSN s evropskými vůdci, ale problémem budou tvrdí brexitáři, kterým řešení zdaleka nestačí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio