Jan Jůn: Deset dní do britského referenda a královniny devadesátiny

13. červen 2016

Začátek tohoto týdne v Británii nepřináší jen start odpočítávání od psychologické hranice pouhých deseti dnů do referenda o Evropské unii na pozadí vedení stoupenců odchodu z unie. Podle předvolebního průzkumu deníku The Independent jde o celých 10 procent.

Jiné průzkumy sice dávají brexitářům jen jedno- či dvouprocentní náskok, ale i ty urychlují pokles libry a odliv investic - vyjádřeno v akciích už o 39 miliard liber - ze strachu o budoucnost země mimo unii.

O víkendu ještě nervy mnohých Britů rozjitřilo prohlášení premiéra Camerona v nedělním politickém pořadu televize BBC, že negativní vývoj ekonomiky po případném brexitu může ohrozit také dosavadní výši i indexaci důchodů, neboť pak bude nutné tvrdě šetřit a vyjednávání o nových vztazích budou trvat zhruba deset let.

Mezitím stoupenci brexitu odsoudili jako "nátlak" prohlášení německého ministra financí Schäubleho, že Britové dříve či později poznají, že neměli odcházet a prohlášení předsedy Rady Evropy Donalda Tuska, že brexit ohrozí bezpečnost Západu a potrvá to sedm let, než proces odchodu Británie z unie bude ukončen.

Více pozornosti věnovali mnozí Britové prohlášení známého finančníka Sorose, že brexit bude znamenat postupný rozpad unie a také labouristické kampani, kterou pondělkem konečně rozjíždí naplno expremiér Brown a hlasy jejíchž vůdců asi boj o referendum v klání s populisty brexitu rozhodnou.

Už za devět dní

Rozjásanou ulicí projeli v otevřeném automobilu stojící a všem mávající královna s manželem

Začátek týdne je v Británii ovšem stále ve znamení mohutných třídenních oficiálních oslav 90. narozenin královny Alžběty II. a 95. narozenin jejího manžela, vévody z Edinburku, které začaly v pátek slavnostní děkovnou bohoslužbou v londýnské katedrále sv. Pavla.

V sobotu pak pokračovaly tradiční přehlídkou pluků královských gard na prostranství za palácem Whitehall a vyvrcholily nedělním piknikem pro 10 tisíc osob u stolů na vozovce nejprestižnější londýnské ulice Pall Mall, vedoucí k sídlu královny, Buckinghamskému paláci a vyzdobené velikými britskými vlajkami na lampách.

Piknik s tradičními koši s občerstvením, které účastníci ze šesti stovek charit nebo jimi vybraní občané dostali, vyvrcholil procházkou členů širší královské rodiny mezi účastníky a potřásání rukou a fotografování nebralo konce - kromě prince Charlese, který se s manželkou, vévodkyní cornwallskou, účastnil uličního pikniku v Brimpsfieldu u Gloucesteru.

Nakonec se rozjásanou ulicí projeli v otevřeném automobilu stojící a všem mávající královna s manželem, aby pak zasedli na tribunu a sledovali průvod vedený vojenskými a skautskou kapelou s tanečníky a alegorickými postavami, reprezentujícími desetiletí královniny vlády.

Podobné uliční slavnosti se v neděli konaly po celé zemi a není jaksi divu, že se zdá, že pro většinu Britů mají tyto tradice a monarchie větší důležitost, než Evropská unie a její předpisy. Nakolik je pro ně unie také důležitá, to se dozvíme už za devět dní.

Oslavy narozenin královny Alžběty II.
autor: jj
Spustit audio