Jan Jůn: Britský superhacker nebezpečnější než Snowden?

30. říjen 2013

Mezi Amerikou a Evropou dál létají obvinění ze špionáže a tvrzení, že na sebe špehují všechny země světa, kterým jde o vlastní obranu. Tvrdil to v Bruselu i britský premiér David Cameron, když prohlásil, že kritika zpravodajských služeb jsou „láry fáry“, stěžující boj proti terorismu a dodal, že problémem jsou spíše Snowdenovy materiály, ukradené americké Národní bezpečnostní agentuře NSA, neboť ztěžují boj proti terorismu.

Britové nejnověji – zřejmě na popud z Ameriky - zatkli nebezpečného superhackera, prý efektivnějšího než moskevský rezident Snowden a obvinili jej z členství v hackerské organizaci a krádeže tajných materiálů amerického ministerstva obrany, armády a kosmické agentury NASA. Americký ředitel národního zpravodajství James Clapper mezitím svědčil v kongresu a prohlásil, že odposlech světových vůdců je klíčový pro pochopení pozic různých zemí a že spojenci, rozumějme i Evropané, zas provádí špionáž proti Spojeným státům. Ředitel v Evropě nyní zprofanované NSA, tedy exzaměstnavatel Snowdena, generál Keith Alexander zas v kongresu tvrdil, že zprávy o tom, že NSA nasbírala informace na miliony španělských, francouzských a italských občanů, nejsou pravdivé, neb je nasbírali zpravodajci těchto zemí a NSA je předali.

Každopádně, od počátků existence států špehuje každý každého a podle britských expertů by nebylo divu, kdyby, co se týče německé kancléřky Merkelové, byla politička z bývalého komunistického východního Německa pro Američany mimo podezření. Jasné je, že pro americkou vládu jsou v Evropě vznesená obvinění zpravodajských služeb velmi nepříjemná a skutečnost, že britský premiér podepsal bruselské prohlášení Evropské unie, kritizující americké zpravodajce, je asi ještě nepříjemnější.

Britští experti se ovšem nyní obávají, že po Američanu Snowdenovi, mají nejčerstvěji svého vlastního Snowdena, jak už řečeno, zatčeného v pondělí ve východní Anglii. Je jím 28tiletý Lauri Love, syn anglikánského faráře a britské obvinění mu přičítá členství v mezinárodní hackerské skupině, která několikrát zaútočila na vládní počítačovou síť, ukradla „masivní množství“ tajných informací zejména Američanům a způsobila tak škody za miliony dolarů. Americká prokuratura včera oznámila, že Loveova skupina hackerů , dva z Austrálie a jeden ze Švédska, ukradla osobní data, včetně čísel telefonů a e-mailových adres tisíců pracovníků FBI a dalších 30.000 zaměstnanců ministerstva energetiky, plus zmíněné materiály armády a NASA. Pro Brity bude určitě nepříjemná americká žádost o Loveovo vydání, takže se ještě máme na co těšit.

autor: jj
Spustit audio