Jan Jůn: Britský ministr financí naznačil další kurs na sjezdu strany

30. září 2013

Po labouristickém sjezdu, který podle většiny komentátorů přiklonil stranu více doleva, vytyčil dnes hospodářské záměry vládnoucích konzervativců významným sjezdovým projevem ministr financí George Osborne. Tomu ovšem předcházel včera neméně významný projev ministra zahraničí Williama Haguea, který vůbec poprve naznačil, že požadavkem vlády na jednáních s Bruselem o reformách bude ukončení doktríny permanentního prohlubování unie, tedy stále užší integrace.

Hague zdůraznil, že pro Británii platí, cituji: „ ,Ano‘ pro spolupracující národní státy podle společných pravidel, ale ,nikdy‘ pro Británii jako část superstátu unie.“ Dodal pak, že Holanďané razí heslo: „Evropa, kde je to nutné a národní stát, kde je to možné.“ Německá kancléřka Merkelová je prý takové definici také velmi nakloněna.

Co do ekonomiky, je ovšem nutné připomenout, že v britských volbách - ještě za 18 měsíců - velmi často platí, že ta strana, která se přikloní ke středu politického spektra vyhrává, neb váhavých středových voličů je zdaleka nejvíce. To měl zjevně na mysli dnes v poledne ministr financí George Osborne, když nastínil, že pro pokrizovou ekonomiku jsou nejdůležitější investice za účelem rozjetí průmyslu a stavebnictví. Oznámil, že vláda podpoří druhou vysokorychlostní trať na sever země, nové silnice, těžbu břidlicového plynu a nové nukleární elektrárny a označil labouristický plán na zmrazení cen energií za trik.

Po premiéru Cameronovi, který už dříve přišel s daňovými úlevami pro manželství o 200 liber ročně, neb vláda prý cení vzájemné závazky, které manželství přináší, Osborne ohlásil, že zvyšuje práh placení daní na deset tisíc liber ročně. Aby pomohl rodinám i podnikatelům, zejména malým, nařídil zmrazit daň z benzínu až do voleb v roce 2015 a také zcela vyjme nejmenší podniky z placení sdruženého sociálního a zdravotního pojištění. Navíc pak potvrdil Cameronův plán ulehčit mladým koupi vlastních domků či bytů státními zárukami na hypotéky, aby nemuseli bydlet s rodiči.

Po těchto bombóncíh pro voliče, které delegáti sjezdu uvítali, přišel konec sociálního státu – což ovšem zas přivítá veřejnost, neb některé podpory pro nepracující jsou po léta vyšší než nejnižší platy. Dlouhodobě nezaměstnaní na podporách a vyhýbající se práci, budou muset zadarmo pracovat pro dobro společnosti, napřiklad v úklidu měst, přípravě jídel pro starodůchodce a podobně a zároveň hledat důsledně práci, nebo nedostanou po čtyři týdny podporu. Vláda bude dál pokračovat v úsporách a s optimismem, kterým vždy hýřila Margaret Thatcherová, vše povede k úspěchu. Tolik George Osborne a uvidíme s čím ve středu v poledne přijde v projevu na závěr sjezdu premiér Cameron.

autor: jj
Spustit audio