Jan Jůn: Britsko-polský blok v EU, Ukrajina a irské memento zajímají Brity

11. duben 2014

Před klíčovým pondělním summitem Evropské unie o Ukrajině se nyní rýsuje společný britsko-polský blok tvořený britským ministrem zahraničí Williamem Haguem a jeho výrazným polským kolegou Radkem Sikorskim. Ten je navržen do funkce nového zahraničně-politického představitele unie po neslané, nemastné baronce Ashtonové.

Pozoruhodné je, že Sikorski, který kdysi vystudoval Oxford, nejen hrál klíčovou roli při jednáních ministrů zahraničí unie s ukrajinským exprezidentem Janukovyčem, ale také se nově - spolu s Británií a Švédskem – snaží o vytvoření rozsáhlé a aktivní mise unie na Ukrajině jako protiváhy ruské hrozbě. Pro Británii a premiéra Camerona zvlášť, je navíc klíčově důležitou podporou, že Sikorski nyní navrhuje, že Polsko se po potvrzení nynější „liknavosti“ některých členských zemí v ukrajinské krizi kvůli jejich hospodářským vztahům k Rusku, zasadí o zreformování unie tak, jak to před navrženým referendem v roce 2017 slibuje právě britský premiér.

Polsko donedávna patřilo mezi zastánce prohlubování unie a právě ukrajinská krize zjevně způsobila Sikorského obrat. Pro Camerona je reorientace Polska – na pozadí podpory Skandinávie a zajímavých signálů z okruhu německé kancléřky Merkelové – opravdu vítanou vzpruhou.

Mezitím v Británii dnes skončila vůbec první a velmi přátelská návštěva irského prezidenta Michaela Higginse - a britská královna Alžběta II. včera večer pro změnu hostila už druhou recepci během týdne, tentokrát na počest severoirských politiků, včetně bývalého vůdce IRA Martina McGuinnesse, jehož současná inkarnace vicepremiéra provincie ve fraku a s příslušnou bílou vázankou v sálech britského královského hradu ve Windsoru – nemůže už být vzdálenější jeho dávné podobě teroristického pohlavára.

Prezident Higgins se dnes rozloučil s Windsorem a královnou a zamířil do Shakespearova Stratfordu, což jako spisovatel vždy zamýšlel a velmi ocenil a odtamtud pak odletěl po čtyřech dnech návštěvy, včetně koncertu ve známé Albert Hall a setkáních s politiky, podnikateli i kulturními pracovníky, zpět do Dublinu.

Irský prezident Michael Higgins na návštěvě ve Velké Británii

Higginsova návštva Británie je jistou druhou tečkou – po královnině návštěvě v Dublinu v roce 2011 – za stoletím nepřátelství od vyhlášení irské nezávislosti, včetně dlouhých desetiletí pumové kampaně teroristů IRA v Severním Irsku i v Anglii, včetně Londýna. To dnes shodou okolností připomíná v Severním Irsku začínající soud se Seamusem Dalym z odštěpenecké „Real IRA“, takto organizátorem pumového útoku ve městě Omagh v roce 1998, při kterém – už po podepsání historické Velkopáteční mírové dohody v provincii - bylo zabito 29 osob včetně těhotné ženy.

Soud, jeden z několika podobných připravovaných jako poslední memento oné doby, připomene onu smutnou kapitolu společných dějin obou zemí, kdy během kampaně republikánské IRA a probritských Ulsterských dobrovolníků, bylo zabito 3600 osob, převážně civilistů a většinu těchto vražd stále čeká objasnění, i když někteří politikové hovoří o totální amnestii.

O pokračování kampaně se ještě snaží několik odštěpeneckých skupinek, avšak návštěva irského prezidenta i mírová inkarnace nynějšího vicepremiéra McGuinnesse ukazují, že naprostá většina obyvatel irského ostrova vítá usmíření a má dost oněch nepokojů minulosti.

autor: jj
Spustit audio